| Autor: redakcja1

Rynek jabłek w Bułgarii

W latach 2004-2009 bułgarskie zbiory jabłek zmalały do 26 tys. ton rocznie, a począwszy od roku 2010 systematycznie zwiększały się do 55 tys. ton w roku 2014 i tym samym były najwyższe w obrębie ostatnich 15 lat – podaje FAMMU/FAPA.

Rynek jabłek w Bułgarii

Rynek jabłek w Bułgarii

Całkowity obszar upraw jabłoni to w zeszłym roku 3,95 tys. ha. W sezonie 2014/2015 produkcja jabłek stanowiła 32% łącznej produkcji owoców w Bułgarii, a przeciętne plonowanie tych owoców we wspomnianym sezonie wyniosło 13,8 ton/ha i było rekordowo wysokie. To i tak zdecydowanie mniej niż średnie plonowanie w pozostałych krajach unijnych – 20 ton/ha. W bułgarskich sadach dominuje odmiana Golden Delicious – 17% oraz Florina – 15% oraz Granny Smith – 11%.

 

Poziom krajowego spożycia jabłek oszacowano w sezonie 2014/2015 na niecałe 70 tys. ton – zbliżony wynik do poprzedniego sezonu. Jak wynika z najnowszych danych w roku 2014 przeciętnie na 1 Bułgara przypadała konsumpcja 12,6 kg jabłek, a to o 230% więcej niż w latach dziewięćdziesiątych kiedy 1 obywatel spożywał jedynie 5,4 kg. W odniesieniu do importowanych owoców największe ilość na bułgarski rynek trafiają co roku z Macedonii, Polski, Grecji oraz Włoch.



Tagi:
źródło: