Kategorie
Zobacz również tu
-
Pomoc dla producentów zbóż
2024-05-06 -
Zużycie energii elektrycznej
2024-05-06 -
Rekultywacja gruntów
2024-05-06 -
Gospodarstwa rolne w Polsce
2024-05-06
Poznaj produkty
-
Tracza polerska WG1520
2014-08-05 -
Odmulanie Rowów Melioracyjnych
2014-03-18 -
WIERTNICA seria 300/400/500/600/700
2012-01-05 -
Samodzielna sieczkarnia polowa
2014-03-19 -
Przenośnik ślimakowy korytowy
2014-01-21
Rynek cytrusów w Grecji
W sezonie 2014/2015 zbiory greckich cytrusów wyniosą 1,059 mln ton z czego najwięcej będą stanowiły zbiory pomarańczy, bo 850 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.
Zbiory owoców cytrusowych w Grecji
W sezonie 2013/2014 zebrano zdecydowanie więcej tych cytrusów, tj. 970 tys. ton, a więc o 12% więcej niż aktualnie. Niemniej jednak ze 850 tys. ton 170 tys. ton pomarańczy trafi do przetwórstwa.
Spore ilości, bo aż 148 tys. ton stanowią zbiory mandarynek, które pozostały niezmienne w stosunku do sezonu 2013/2014. Pozostałe wielkości zbiorów greckich cytrusów stanowiły cytryny - 55 tys. ton i grapefruity 6 tys. ton.
Eksport cytrusów z Grecji
Pomarańcze Grecy eksportują głównie do państw unijnych, a w poprzednim sezonie największe dostawy trafiły na rynek rumuński ponad 80 tys. ton, bułgarski – 33,6 tys. ton oraz do Polski i na Węgry. W sumie wywóz pomarańczy w sezonie 2013/2014 wyniósł 365,8 tys. ton.
W odniesieniu do mandarynek razem wysłano ich ponad 83 tys. ton i tu ponownie czołowymi importerami okazała się Rumunia oraz Bułgaria. Eksport cytryn jest w odniesieniu do wielkości ich zakupu niewielki i wyniósł w analizowanym czasie nieco ponad 7 tys. ton, większy jest ich przywóz, tj. 21 tys. ton cytryn przede wszystkim z Argentyny i Turcji. Przy i tak nieznacznej produkcji grapefruitów wielkość ich wywozu to jedyne 2,2 tys. ton skierowane głównie do Bułgarii.