Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Nawóz wapniowo - magnezowy Dolomit (0-2mm)
2012-01-25 -
NOWY Mieszalnik Pasz 2000 wzmocniony MRs-05
2011-11-22 -
PROKMAR DF 254
2013-07-19 -
Pompa hydrauliczna John Deere
2011-01-20 -
Wywrotka stalowa o pojemności 25 m3 i 28 m3
2020-02-20 -
Wygrodzenia z rurą karkową
2016-03-10
Produkcja cytryn w UE
W obecnie trwającym sezonie szacowana produkcja cytryn w państwach członkowskich Unii Europejskiej wyniesie o blisko 3 procent więcej niż sezon wcześniej, uzyskując przy tym poziom 1,2 mln ton.
W tym sezonie, do bezpośredniego spożycia trafi niemal 1,3 mln ton tych owoców. Z kolei średnio na jednego mieszkańca Wspólnoty przypada w ciągu roku 2,6 kilograma tych cytrusów.
Niemniej jednak, do unijnych krajów najwięcej tych owoców dostarcza Argentyna oraz Turcja. Z kolei w większości cytryny trafiają każdego roku do Holandii, Niemiec, Francji oraz Wielkiej Brytanii.
W tym sezonie planuje się sprowadzenie wolumenu w wielkości blisko 420 tysięcy ton, czyli mniej niż w sezonie 2009/2010, gdzie zaimportowano ich prawie 470 tysięcy ton.
Jeśli jednak chodzi o eksport unijnych cytrusów to trafiają one do Szwajcarii oraz Rosji.