| Autor: redakcja1

Zbiory truskawek mogą być niższe od ubiegłorocznych

Tegoroczny sezon truskawkowy rozpoczął się później niż w zeszłym roku. Wiosenne spadki temperatur przyczyniły się do spowolnienia wegetacji i opóźnienia rozwoju roślin. W wyniku przymrozków część owoców na plantacjach truskawkowych została uszkodzona. W związku z tym ocenia się, że tegoroczne zbiory będą niższe niż w roku ubiegłym.

Zbiory truskawek mogą być niższe od ubiegłorocznych
Mniejsza podaż truskawek działa w kierunku wzrostu ich cen w relacji rocznej. Według danych MRiRW w pierwszych sześciu tygodniach bieżącego sezonu (pierwszy tydzień maja - drugi tydzień czerwca br.) przeciętnie za kilogram truskawek sprzedawanych w hurcie trzeba było zapłacić 9,48 PLN, czyli aż o 31% więcej w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.
 
Na dzień 19.06.17 r., według notowań cen rynku hurtowego w Broniszach, za kilogram truskawek deserowych w hurcie płacono od 4,5 do 7 PLN. W analogicznym okresie ubiegłego roku ceny te oscylowały wokół 4-6 PLN/kg.
 
Rozpoczął się już skup truskawek kierowanych do przetwórstwa. Według danych IERiGŻ w 2016 r. przeciętnie za kilogram tych owoców, przeznaczonych do mrożenia płacono około 3,3 PLN, natomiast za truskawki przeznaczone na koncentrat 1,95 PLN/kg. W bieżącym sezonie można spodziewać się, że ceny te, szczególnie w przypadku truskawek bez szypułek będą wyższe.
 
Według notowań IERiGŻ truskawki bez szypułki w drugim tygodniu czerwca przeciętnie skupowano po 5,22 PLN/kg (loco zakład), czyli o 65% więcej w porównaniu z analogicznym tygodniem 2016 r. Natomiast za truskawki z szypułką średnio płacono 4,16 PLN/kg, czyli o 89% więcej (r/r).
 
Zdaniem ekspertów BGŻ BNP Paribas, Polska jest największym producentem i eksporterem mrożonych truskawek. Szacuje się, że około dwie trzecie krajowej produkcji truskawek kierowane jest do mrożenia. Mrożone owoce trafiają głównie na eksport. W 2016 r. z Polski wyeksportowano ponad 117 tys. t mrożonek truskawkowych, czyli o 31% więcej w porównaniu do średniej z poprzednich pięciu lat. Ceny mrożonych truskawek z Polski w sezonie 2016/17 utrzymywały się na relatywnie wysokim poziomie. Przeciętnie były o blisko 50% wyższe w relacji rocznej. W bieżącym sezonie wysoki popyt importowy, przy ograniczonej podaży surowca, będzie ważnym czynnikiem działającym w kierunku wzrostu cen tych owoców.
 
Polska jest również największym w UE producentem zagęszczonego soku truskawkowego. Jak wynika z danych IERiGŻ w sezonie 2016/17 wyprodukowano około 4,5 tys. t zagęszczonego soku truskawkowego. Według danych MRiRW w pierwszych dwóch tygodniach czerwca br. średnio truskawki deserowe skupowano po 7,26 PLN/kg, czyli o 78% więcej w ujęciu rocznym.
 


Tagi:
źródło: