Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Pojedyncza oprawa rozpylacza "V" - krańcowa
2015-05-11 -
Mieszalnik Pasz Sypkich 1000 kg M-ROL
2016-02-11 -
Systemy konstrukcyjne - stal
2015-04-20 -
Agregat podrywkowy
2011-10-05
Rynek unijnych winogron stołowych
Państwa członkowskie Unii Europejskiej należą do ścisłej czołówki światowych producentów winogron stołowych.
Według szacunków, w obecnym sezonie zostanie zebranych 1,935 mln ton w stosunku do 1,927 mln ton z sezonu wcześniejszego. Najwięcej tych owoców uprawia się w Hiszpanii, Grecji oraz we Włoszech, gdzie łącznie wytwarza się blisko 90 procent całego wolumenu unijnych winogron stołowych. W bieżącym sezonie do bezpośredniej konsumpcji trafi prawdopodobnie 2,368 mln ton owoców świeżych w porównaniu do 2,337 mln ton w sezonie poprzednim.
W przypadku eksportu, w tym sezonie może wynieść 121 tysięcy ton, czyli podobnie jak w roku ubiegłym. Głównymi importerami tego rodzaju owoców jest Rosja, Szwajcaria, Ukraina oraz Białoruś.
Z roku na rok rośnie kontyngent importowy, który w obecnym sezonie prawdopodobnie będzie w granicach 555 tysięcy ton w odniesieniu do 543 tysięcy ton sezonu ubiegłego. Stołowe winogrona sprowadzane są przede wszystkim z Chile, Brazylii, Egiptu oraz RPA.