Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Światowy rynek orzechów włoskich, migdałów i pistacji

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jak informuje FAO, na świecie corocznie produkuje się około 3 mln ton orzechów włoskich,...

Jak informuje FAO, na świecie corocznie produkuje się około 3 mln ton orzechów włoskich, przy czym dane te pochodzą ze średniej wielkości produkcji z lat 2008-2012, a dane za sam rok 2012 mówią o wielkości zbiorów 3,4 mln ton – zauważa FAMMU/FAPA.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Produkcja orzechów włoskich


Globalna produkcja skoncentrowana jest w przede wszystkim w trzech miejscach – pierwszym z nich są Chiny z udziałem 43,7%, drugim Iran – 14,7%, a trzecim Stany Zjednoczone - 14,2%. Na kolejnych miejscach znajdują się Turcja, Meksyk, Ukraina i Francja.
 
W odniesieniu do roku 1980 światowa produkcja orzechów włoskich odnotowała spory, bo 330% wzrost produkcji w stosunku do roku 2012, a także około 470% zwyżkę areału ich upraw, gdzie w roku 2012 wynosił już około 1 mln ha.
 
Niemniej jednak liderzy globalnej produkcji zdecydowaną większość lokalnych zbiorów spożywają na rodzimym rynku, a wysyłają za to niewiele. Największymi eksporterami nadal pozostaje Meksyk, Ukraina, Francja oraz Chile. Najchętniej orzechy włoskie sprowadzane są przez rynek chiński, włoski, turecki, hiszpański czy niemiecki.

Produkcja migdałów
 

W roku 2012 światowa produkcja migdałów osiągnęła wynik 2 mln ton, a więc to o 20% mniej w odniesieniu do przeciętnej wielkości zbiorów z ostatnich lat, ale za to aż 30% zwyżka w stosunku do danych za rok 2000.
 
Jak wynika z informacji z lat 2008-2012, blisko 45% globalnej produkcji migdałów skoncentrowane jest w Stanach Zjednoczonych, a dokładnie w samej tylko Kalifornii gdzie zbiera się każdego roku 1 mln ton rocznie.
 
Zaraz za USA znalazła się Hiszpania z produkcją na poziomie 220 ton rocznie, co daje 9,5% światowej produkcji, Australia z 140 tys. ton czy Iran – 127 tys. ton oraz Włochy - 106 tys. ton. W rezultacie w roku 2012 orzechy te uprawiane były na świecie na łącznym obszarze 1,6 mln ha.
 
Jednakże największy areał upraw znajduje się nie w Stanach, produkujących najwięcej migdałów, czyli na obszarze 315 tys. ha, ale w Hiszpanii gdzie uprawia się je na ponad 530 tys. ha. Co ciekawe, otóż średni globalny kontyngent wysyłki za lata 2007-2001 kształtuje się w granicach 533 tys. ton, a tym ponad 70% stanowi eksport amerykański, a niemal 10% hiszpański.
 
W przypadku importu, najchętniej migdały sprowadzają Niemcy, przy czym w roku 2012 było to ponad 74 tys. ton, następnie Hiszpanie – ponad 64 tys. ton, a także Chińczycy – 28,5 tys. ton.
 

Produkcja orzechów pistacjowych
 

Orzechy pistacjowe są za to produkowane tylko w 10 państwach na całym świecie w łącznej ilości ponad 1 mln ton, a zdecydowana większość pochodzi z Iranu - w roku 2012 było to 902 tys. ton. Poza Iranem pistacje zbierane są również w USA, Turcji, Chinach i Syrii.
 
W roku 2012 na świecie orzechy te uprawiono na powierzchni 474 tys. ton z czego ponad połowa znajdowała się w Iranie. W roku 2012 globalny eksport wyniósł 360 tys. ton pistacji, tj. wzrost o 120% wobec roku 2000, a czołowymi ich dostawcami są naturalnie Iran oraz USA.
 
W przypadku importu na globalnym rynku liczą się głównie Niemcy i Chiny z importem w granicach odpowiednio 108 tys. i 38 tys. ton. Niemniej jednak, z roku na rok wzrasta również światowe spożycie pistacji z 430 tys. ton w roku 2007 do ponad 543 tys. to w roku 2012.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Eksport owoców i orzechów z USA
  • Eksport owoców i orzechów z USA

    USDA ocenia wartość amerykańskiego eksportu owoców (cały kod CN 08, obejmujący również orzechy) w 2017 r. na 1,5 mld USD, z czego do Chin wysłano owoców (kod CN 08) za 488 mln USD, a do...
  • Gotowi do świąt
  • Gotowi do świąt

    Cytryny z Turcji, Grecji i Hiszpanii, mandarynki z południa Europy i z Maroka, grapefruity z Florydy (najdroższę, ale podobno najsmaczniejsze), a także tureckie, izraelskie i hiszpańskie.
  • Jak dokarmiać ptaki, żeby im nie zaszkodzić?
  • Jak dokarmiać ptaki, żeby im nie zaszkodzić?

    Wprawdzie zima jeszcze nie rozgościła się u nas na dobre, to już teraz warto przygotować się na nadchodzący sezon dokarmiania ptaków.
  • Eksport produktów ogrodnictwa
  • Eksport produktów ogrodnictwa

    W 2016 r. wolumen eksportu warzyw razem z grzybami i przetworów warzywnych oraz owoców wraz z orzechami i przetworów owocowych wynosił odpowiednio 1,7 mln t i 1,8 mln t był wyższy niż przed...
  • Owoce 2017
  • Owoce 2017

    Na tym etapie, zbiory owoców z drzew są oceniane w przedziale pomiędzy 2,6 – 2,8 mln t, tj. na poziomie od 35% do 30% mniejszym od produkcji roku poprzedniego.




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl