Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Trak taśmowy z pełną hydrauliką
2014-03-18 -
Opryskiwacz Starter HBM
2020-08-05 -
Ciągniki KIOTI CK 22
2011-12-12 -
Ładowarka kołowa GIANT V761T
2015-04-22
Świeży melon przez 45 dni - genetyczna nowość
Nowy rodzaj melona miodowego, którego okres przydatności do spożycia wzrósł do 45 dni, a to za sprawą meksykańskich genetyków.
Zespół genetyków z Meksyku stworzyła melona miodowego, którego przydatność do spożycia oraz świeżość trwa przez 45 dni. Ponadto jest on zdecydowanie bardziej pachnący oraz posiada twardszy miąższ.
Jak to możliwe? Otóż naukowcy znaleźli i wykluczyli proteinę, która odpowiada za proces rozkładania się kwasów tłuszczowych oraz ścian komórkowych. Co więcej, mianowicie odkryto, że w nasionach ta proteina nie wykazywała żadnej aktywności. Poprzez wyłączenie tej proteiny świeżość owocu wraz z zachowaniem twardości i oraz kształtu wydłuża się prawie pięciokrotnie.
Właśnie ta metoda może zostać zastosowana w przyszłości do wydłużenia przydatności do spożycia owoców posiadających dużą ilość miąższu, jak przykładowo papaja czy truskawki.