| Autor: redakcja1

Rynek pomarańczy w UE. Ponad 80% owoców zbiera się we Włoszech i Hiszpanii

Jak wynika z najnowszych danych z połowy grudnia 2016 roku prognozowana wielkość produkcji pomarańczy w sezonie 2016/2017 to 6,05 mln ton. 80% zbiorów będzie jak zawsze pochodziło z dwóch członkowskich państw – Włoch i Hiszpanii, a pozostała ilość to zbiory między innymi w Grecji czy Portugalii.

Rynek pomarańczy w UE. Ponad 80% owoców zbiera się we Włoszech i Hiszpanii

Zbiory pomarańczy w UE

Największym, unijnym producentem pomarańczy jest od lat Hiszpania z wynikiem 3,6 mln ton, to o 18% więcej względem poprzedniego sezonu. Na drugim miejscu znajdują się Włochy z 38% spadkiem w przewidywanych zbiorach. Na skutek niekorzystnych warunków pogodowych wolumen zbiorów zredukowany został do 1,2 mln ton. O zaledwie 10 tys. ton mniej pomarańczy zebrane zostanie w Grecji – 910 tys. ton, a na niezmiennym poziomie pozostanie produkcja w Portugalii – 266 tys. ton.
 
Wprawdzie Unia Europejska jest tak znaczącym producentem pomarańczy, kraje unijne są netto importerami tych owoców, to łącznie każdego roku sprowadzane jest 0,9 mln ton. Według FAMMU/FAPA, w sezonie 2015/2016 wielkość przywozu to nawet 960 tys. ton.
 
Największe ilości pomarańczy pochodziły w tym czasie z Południowej Afryki – 0,43 mln ton oraz z Maroka, Egiptu czy Argentyny. Unijne pomarańcze też są wysyłane poza granice Unii – 300,0 tys. ton rocznie, z czego największe dostawy kierowane są do Szwajcarii oraz Serbii i Norwegii. W omawianym sezonie planowane jest skierowanie do przetwórstwa 1,3 mln ton pomarańczy, tj. przede wszystkim przetwarzanych w postaci koncentratu soku pomarańczowego.
 
W sezonie 2015/2016 poziom konsumpcji pomarańczy w Unii Europejskiej to 5,6 mln ton, a na sezon 2016/2017 przewiduje się zapotrzebowanie na poziomie 5,4 mln ton.


Tagi:
źródło: