Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-08
-
Wstępna ocena przezimowania upraw w 2024 r.
2024-05-08 -
Zużycie energii ze źródeł odnawialnych
2024-05-08 -
Ceny cukru w marcu
2024-05-08 -
Oregano czy nie oregano? Oto jest pytanie
2024-05-08
Poznaj produkty
-
Przyczepa objętościowa Jastech
2020-03-26 -
WĄŻ ALI-FLEX Ø40 - METR BIEŻĄCY WIPROL
2016-05-02
Festiwal Chlebów Świata
W dniach od 21 do 23 marca w Warszawie odbywał się Festiwal Chlebów Świata.
Celem imprezy jest promocja chleba, pokazania jego powszechności, a zarazem jego różnorodności. Festiwal składa się z dwóch segmentów. Pierwszy to prezentacja wypieków pieczywa według receptur kultywowanych w różnych częściach świata, a drugi to ekspozycja producentów pieczywa oraz związanych z piekarnictwem produktów.
– Chleb jemy codziennie. W polskiej tradycji jest on symbolem nie tylko żywności, ale także dostatku i pomyślności. Dziś, każdy może się przekonać ile pracy i wysiłku wymaga jego wytworzenie, a przecież często jest on marnowany. Na świecie prawie miliard ludzi cierpi z powodu głodu. Wróćmy do tradycji poszanowania chleba i dbajmy o to by go nie brakowało w żadnym domu – powiedział minister Marek Sawicki zwiedzając festiwalowe stoiska.
Bogactwem smaków i zapachów zachwycał się także wicepremier Janusz Piechociński, który odwiedził festiwalowe stoiska i degustował różne gatunki pieczywa.
Nowością tegorocznej edycji są piekarnicze prezentacje, adresowane przede wszystkim do dzieci i młodzieży, realizowane co godzinę w formie zajęć lekcyjnych. Podczas festiwalu można poznać historię wypieku chleba nie tylko w Polsce, ale także w Chinach, Indonezji, czy Syrii. Można zobaczyć sposoby przygotowania: rogali świętomarcińskich, bio pieczywa, piady, pity, chlebów Indonezji, Palestyny, Serbii, Włoch i innych stron świata. Ciekawostką jest chleb kosmonautów.
Na stoiskach prezentowane są także inne, wysokiej jakości produkty żywnościowe. Są tu np. ciasta, sery krowie, kozie i owcze, sery dojrzewające, miody, pierzga, pyłek kwiatowy, przyprawy, zioła, bakalie, ekologiczne wędliny, a także powidła z buraków cukrowych.
Festiwal odbywał się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Organizatorzy festiwalu to: Stowarzyszenie Polskich Mediów, Warszawska Izba Turystyki wraz z Zespołem Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego w Warszawie.