Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Haybuster Model H-1030
2020-07-15 -
Opryskiwacz Trend
2020-08-05 -
Wygarniacz gałęzi
2013-04-02 -
Zbiornik paliwa MC9000
2013-11-25
Spotkanie przy chlebie
VII Ogólnopolska Konferencja Piekarska, która w tym roku odbyła się pod hasłem „Kryzys – zagrożenie czy szansa?”, była okazją do spotkania się ministra Stanisława Kalemby z przedstawicielami branży piekarskiej.

– Chleb jest symbolem zgody i nie ma drugiego tak symbolicznego produktu żywnościowego. Jest obecny w każdym domu, każdy sięga rano po chleb – powiedział szef resortu rolnictwa. Minister zwrócił jednocześnie uwagę na fakt, iż dynamika wzrostu eksportu sektora rolno-spożywczego za ostanie 3 kwartały sięga około 12%, przy średniej dynamice wzrostu eksportu ogółem na poziomie około 4%.
Stanisław Kalemba wyraził szacunek i podziw dla całej branży piekarskiej, dzięki której chleb zachowuje tradycyjne walory smaku i zapachu, a także zdobywa uznanie na międzynarodowych targach.
Wśród tematów konferencji znalazły się m.in.: doskonalenie technologii piekarskiej, wykorzystanie nowoczesnych kanałów dystrybucji oraz przyszłość piekarstwa w Polsce na tle zachodzących zmian.
Przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej Bronisław Wesołowski, odnosząc się do poziomu spożycia pieczywa w Polsce, podkreślił, że można je zwiększyć produkując chleb mieszany i żytni na naturalnym zakwasie, o wysokich walorach smakowych oraz chleb z naturalnymi dodatkami typu czosnek, pomidory, nasiona.
W konferencji uczestniczyli przedstawiciele sektora piekarskiego i cukierniczego, przedstawiciele inspekcji sanitarnej oraz przedstawiciele mediów. Dyskusji towarzyszyły: Konkurs Piekarski i degustacja produktów. Najlepszym zostały wręczone dyplomy i statuetki w kilku kategoriach pieczywa, wybrano także najładniejsze stoisko wystawiennicze.
Konferencja zorganizowana została w gmachu ministerstwa rolnictwa przy współudziale redakcji Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego, Rady Gospodarki Żywnościowej, Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Krajowej Rady Drożdżownictwa.
