| Autor: redakcja4

Eksport unijnej wieprzowiny

Dane komisji Europejskiej podają, iż eksport mięsa wieprzowego z Unii Europejskiej nadal rośnie. Jest on jednak wolniejszy niż w roku ubiegłym.

Eksport unijnej wieprzowiny
W pierwszych pięciu miesiącach 2012 roku wyeksportowano łącznie 1285 tys. ton wieprzowiny, w tym żywiec, mięso, podroby, tłuszcz i przetwory. Porównując analogiczny okres z roku poprzedniego, wynik był wyższy o 5 procent. Przypomnijmy, że w 2011 r. eksport ukształtował się na poziomie 1228 tys. ton. Patrząc na poszczególne elementy wieprzowiny, liczby kształtują się różnie. Wyniki eksportu mięsa mrożonego i chłodzonego odznaczają się 9 procentowym wzrostem w sali rocznej. Jeśli chodzi o mięso solone, suszone i wędzony to wynik jest wyższy o 10 proc. Słonina jest eksportowana w ilości większej o jedyne 2 proc. Wynik pogarsza odmaczający się dosyć intensywnie spadek eksportu żywych świń. Wywiezionych zostało ich mniej o 38proc. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest niewątpliwie wprowadzony przez Rosję zakaz, dotyczący importu świń z krajów UE. Przyczyną jest ochrona przez Rząd Rosyjski ich stad przed wirusem ze Schmallenbergu.
 
Analizując kierunki eksportu, wpływ na poprawę jego wyników ma większa sprzedaż do Chin. Ilość wysyłanej tam wieprzowiny zwiększyła się aż o 93 proc. i wyniosła 201 tys. ton. Jeszcze większy wzrost odnotowała Ukraina bo o 96 proc. i uplasowała się z wynikiem 63 tys. ton. Do Białorusi zostało wysłane więcej tego mięsa o 40 procent. co dało wynik 54 tys. ton. Spadkiem odznacza się jednak wspomniana już Rosja, której wynik ukształtował się na poziomie -4 proc. Warto wspomnieć, że Rosja była dotychczas jest jednym z głównych odbiorców Unijnego mięsa wieprzowego.
 
Na eksporcie produktów z sektora wieprzowiny skorzystały głównie Niemcy, Hiszpania oraz Polska. Ilość wyeksportowanego mięsa wyniosła kolejno Niemcy – 64 tys. ton, Hiszpania – 46 tys. ton oraz Polska – 26 tys. ton.
 
Wzrosty w eksporcie są zadowalające, gdyż pomagają łagodzić skutki cięgle zmniejszającego się poziomu spożycia tego mięsa w krajach Unii Europejskiej. Spadek z roku na rok odnotowują zwłaszcza kraje najbardziej dotknięte kryzysem ekonomicznym. Tak znaczące ilości wywożonej wieprzowiny mają więc istotny udział w zagospodarowaniu produkcji unijnej.


Tagi:
źródło: