Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Waga elektroniczna
2016-02-05 -
Płyta warstwowa ścienna PUR | PIR
2018-02-27 -
Owijarka do bel okrągłych G3010 PROFI GOWEIL
2020-07-24 -
Fotel VS 300 - amortyzowany mechanicznie
2011-12-14 -
Zaczepy do ciągników, obodowa Scharmueller
2020-08-03
Wyższa podaż warzyw przyczynia się do redukcji cen
Wyższa podaż warzyw gruntowych w bieżącym roku przyczyniła się do obniżek cen na rynku krajowym.
Ceny warzyw
Jak wynika z danych monitoringu MRiRW w sierpniu br. przeciętne ceny skupu cebuli oferowanej na rynek świeży były mniejsze o 17% w relacji do sierpnia 2015 r. i wynosiły 0,73 zł/kg. Z kolei marchew w analogicznym okresie potaniała o 49% do 0,62 zł/kg, a kapusta biała o 37% do 0,91 zł/szt.
Zdaniem ekspertów BGŻ BNP Paribas, skala spadków cen jest efektem wysokiej bazy odniesienia w roku poprzednim. Znaczna zwyżka cen notowana w poprzednim sezonie spowodowana była relatywnie niskimi zbiorami warzyw gruntowych w kraju. Warto jednak podkreślić, że mimo tego, obserwowany średni poziom cen wielu gatunków warzyw w kraju był jednym z niższych w ostatnich 10 ciu latach.
