Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Prasa stałokomorowa SIPMA PS 1510 FARMA
2013-06-19 -
Przyczepa leśna 6 ton z żurawiem 4,7 m
2016-04-22 -
Traktorek Mitsubishi MT1601S
2011-12-19 -
WÓZEK ROLNICZY MARIO 2
2020-02-20 -
Ładowarka kołowa GiANT V5003
2013-03-19
Wyższa podaż warzyw przyczynia się do redukcji cen
Wyższa podaż warzyw gruntowych w bieżącym roku przyczyniła się do obniżek cen na rynku krajowym.
Ceny warzyw
Jak wynika z danych monitoringu MRiRW w sierpniu br. przeciętne ceny skupu cebuli oferowanej na rynek świeży były mniejsze o 17% w relacji do sierpnia 2015 r. i wynosiły 0,73 zł/kg. Z kolei marchew w analogicznym okresie potaniała o 49% do 0,62 zł/kg, a kapusta biała o 37% do 0,91 zł/szt.
Zdaniem ekspertów BGŻ BNP Paribas, skala spadków cen jest efektem wysokiej bazy odniesienia w roku poprzednim. Znaczna zwyżka cen notowana w poprzednim sezonie spowodowana była relatywnie niskimi zbiorami warzyw gruntowych w kraju. Warto jednak podkreślić, że mimo tego, obserwowany średni poziom cen wielu gatunków warzyw w kraju był jednym z niższych w ostatnich 10 ciu latach.