Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport mięsa i jego przetworów
2022-07-04 -
Ceny serów w Polsce (19.06.2022)
2022-07-04
Poznaj produkty
-
PROAQUA (Kondycjoner wody)
2012-01-17 -
Folie tunelowe
2015-05-07 -
Cebula czerwona AGROSAD
2020-10-05 -
JOHN DEERE - szyba drzwiowa seria 6000
2011-12-13 -
Rozrzutnik obornika RO 8+
2014-10-17
Wyższa podaż warzyw przyczynia się do redukcji cen
Wyższa podaż warzyw gruntowych w bieżącym roku przyczyniła się do obniżek cen na rynku krajowym.
Ceny warzyw
Jak wynika z danych monitoringu MRiRW w sierpniu br. przeciętne ceny skupu cebuli oferowanej na rynek świeży były mniejsze o 17% w relacji do sierpnia 2015 r. i wynosiły 0,73 zł/kg. Z kolei marchew w analogicznym okresie potaniała o 49% do 0,62 zł/kg, a kapusta biała o 37% do 0,91 zł/szt.
Zdaniem ekspertów BGŻ BNP Paribas, skala spadków cen jest efektem wysokiej bazy odniesienia w roku poprzednim. Znaczna zwyżka cen notowana w poprzednim sezonie spowodowana była relatywnie niskimi zbiorami warzyw gruntowych w kraju. Warto jednak podkreślić, że mimo tego, obserwowany średni poziom cen wielu gatunków warzyw w kraju był jednym z niższych w ostatnich 10 ciu latach.
