Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Przenośniki ślimakowe do ziarna
2016-02-11 -
Prasy kostkujące Big Pack
2014-03-19 -
Układy pomiaru i regulacji ACT-40 i Optilink
2014-06-24 -
Tarcze do korekcji racic WG2060
2014-08-04 -
Ramiona ORSI ogrodnicze CUT 029
2015-03-27
Eksport polskich warzyw
W okresie od stycznia do czerwca eksport świeżych warzyw z Polski zwiększył się o 1,6 procenta wobec tego samego czasu roku ubiegłego.

Niemniej jednak jest wyraźne zróżnicowanie w ilości i wartości wysyłanych warzyw w zależności od ich rodzaju i okresu wysyłki. Za przykład mogą tu służyć choćby pomidory, których wolumen wywozu zwiększył się w tym okresie o 33 procent wobec tego samego czasu roku zeszłego, osiągając przy tym poziom 30,8 tysiąca ton.
Co ciekawe, otóż to właśnie czerwiec jest miesiącem najintensywniejszych wysyłek pomidorów, które w dużej mierze trafiają na wschodnie rynki zbytu. Tylko w szóstym miesiącu bieżącego roku Polska wysłała 12,3 tysiąca ton tych warzyw, co daje 8 procentowy spadek w odniesieniu do analogicznego czasu roku zeszłego.
Podobna sytuacja była też z ogórkami spod osłon. Także i w tym przypadku w omawianym okresie zwiększył się wolumen eksportowy i to o blisko 40 procent. Jednakże tylko w szóstym miesiącu zanotowano zniżkę o 16,1 procenta w stosunku do czerwca roku poprzedniego.
Nie każde z warzyw było wysyłanych w większej ilości w ciągu pierwszego półrocza wobec tego samego czasu roku zeszłego. Przykładem może być cebula, a jej wolumen wysyłkowy spadł o 17 procent. Mniej wyeksportowano także marchwi i to o 37 procent. Taki stan rzeczy wynika nie tylko ze słabszych zbiorów, ale również niskiej jakości ich przechowywania oraz konkurencyjność cen zagranicznych warzyw.
