| Autor: redakcja1

Eksport warzyw i przetworów

W okresie styczeń–listopad 2021 r. wpływy ze sprzedaży zagranicznej warzyw i przetworów warzywnych wyniosły 1,7 mld EUR i były większe o 7% niż w porównywalnym okresie 2020 r. Eksport warzyw i przetworów warzywnych stanowił 5% wartości całego polskiego wywozu rolno-spożywczego.

Eksport warzyw i przetworów
Największymi odbiorcami warzyw i przetworów były kraje Unii Europejskiej. Przychody otrzymane z eksportu tej grupy asortymentowej do UE-27 wyniosły 1,2 mld EUR, co stanowiło 70% wartości sprzedaży zagranicznej. Wśród krajów unijnych największymi odbiorcami tej grupy asortymentowej były Niemcy z 381 mln EUR i 22% eksportu tej grupy oraz Francja i Niderlandy z odpowiednio 108 mln EUR i 95 mln EUR i po 6%, a spoza UE – Wielka Brytania z 207 mln EUR i 12%, Federacja Rosyjska z 72 mln EUR i 4% i Ukraina z 55 mln EUR i 3%. Spośród warzyw świeżych najwięcej eksportowano pieczarek, pomidorów i cebuli, a wśród przetworów przeważały mrożonki warzywne, przetwory ziemniaczane, tj. frytki i chipsy oraz warzywa suszone i zakonserwowane.


Tagi:
źródło: