| Autor: redakcja1

Handel warzywami (kwiecień 2015)

Eksport warzyw świeżych w kwietniu 2015 r. wyniósł 36,3 tys.t, a jego wartość 16 mln EUR - poinformowali Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Handel warzywami (kwiecień 2015)

W odniesieniu do kwietnia 2014 r. kontyngent sprzedanych warzyw świeżych i jego wartość zmalał o 45%. Do mniejszego wywozu przyczyniła się niższa sprzedaż ogórków o 77%, marchwi o 54%, kalafiorów o 51%, kapusty o 47%, pomidorów o 42% i cebuli o 34%.

 

W tym czasie wysłano 48,6 tys. t przetworów warzywnych o wartości 34,7 mln EUR. W porównaniu do kwietnia 2014r. wolumen eksportu przetworów warzywnych zmniejszył się o 3%, a jego wartość o 8%. Mniej niż w kwietniu 2014r. sprzedano konserw o 14%, suszy o 4%, mrożonek o 3%, a większą ilość kapusty kwaszonej o 10% oraz marynat o 2%.

 

W kwietniu 2015 r. sprowadzono 54,9 tys. t warzyw świeżych wartych 57,8 mln EUR. W stosunku do kwietnia 2014 r. przywóz warzyw świeżych zmalał o 27%, a jego wartość o 4%. Spadek wolumenu importu wynikał ze zmniejszenia importu ogórków o 61%, cebuli o 47%, czosnku o 40%, papryki o 34% i pomidorów o 15%.

 

Przywóz przetworów warzywnych wyniósł 17,3 tys. t, a jego wartość 20,6 mln EUR. Wolumen importu przetworów warzywnych był niższy o 8%, a jego wartość była na poziomie kwietnia minionego roku. Mniej sprowadzono suszy o 35%, mrożonek o 34%, marynat o 22% i konserw o 23%.

 

Jak wskauzją Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński, w kwietniu br., saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było ujemne i wyniosło 27,7 mln EUR. Zarejestrowano ujemne saldo w obrocie świeżymi warzywami na poziomie 41,8 mln EUR, a dodatnie w obrocie przetworami warzywnymi wynoszące 14,1 mln EUR.



Tagi:
źródło: