| Autor: redakcja1

Polski chiński czosnek

Rolnicy należący zamieszkujący powiat krakowski i proszowicki obawiają się o swoją przyszłość, bo w sklepach dostępny jest znacznie tańszy czosnek z Chin oraz Hiszpanii.

Polski chiński czosnek


Rejon ten zwany jest zagłębiem czosnkowym, gdyż tamtejsi gospodarze od kilku dziesięcioleci słyną z upraw czosnku. Niestety ich byt jest niepewny ze względu na znacznie tańsze warzywo z Chin i Hiszpanii.


Dla porównania za kilogram hiszpańskiego czosnku należy zapłacić 1,20 euro, a za produkt krajowy 14 złotych za kilogram, choć koszt jednej główki jest taki sam.


Rolnicy są załamani obecną sytuacją. Chcą wypromować swój czosnek, obniżyć koszty produkcji oraz zarejestrować go jako produkt regionalny. Dlatego też zachęca się ich do założenia grupy producenckiej.



Tagi:
źródło: