| Autor: redakcja1

Tegoroczną produkcję warzyw w Polsce szacuje się na 4,1 mln ton

Produkcja warzyw w 2016 r. może wzrosnąć w odniesieniu do roku poprzedniego. Z szacunków IERiGŻ-PIB, wynika że zbiory warzyw gruntowych wynieść mogą 4,09 mln t i być o 7,8 proc. większe niż przed rokiem. Na zwyżkę produkcji w dużej mierze będzie miało wpływ zwiększenie areału zasiewów warzyw i plonowania – podaje Bank BGŻ BNP Paribas.

Tegoroczną produkcję warzyw w Polsce szacuje się na 4,1 mln ton

Zbiory warzyw w Polsce

Zdaniem IERiGŻ-PIB obszar upraw wzrośnie o 2,3 proc. do 179,5 tys. ha. Plonowanie warzyw z uwagi na niesprzyjające warunki agrometeorologiczne wiosną, m. in. niedobór wilgoci, może nie być istotnie większe niż rok wcześniej. W największym stopniu mogą wzrosnąć zbiory cebuli o 15,6 proc., kalafiorów o 14,9 proc., a także buraków ćwikłowych o 11,1 proc. i kapust o 8,9 proc.
 
Jeśli prognozy te się sprawdzą, to zbiory warzyw w 2016 r. byłyby stosunkowo niskie. Wzrost roczny spowodowany jest niską bazą odniesienia. Analizując ostatnie 5 lat, w stosunku do prognozowanego, mniejszy poziom zbiorów warzyw gruntowych, zaobserwowano tylko w 2013 i 2015 r. Zwiększy się z kolei o odpowiednio 11,3 i 13,4 proc. w 2012 i 2014 r.
 
Niemniej jednak, ostateczny poziom zbiorów warzyw zależeć będzie od warunków produkcyjnych w dalszej części sezonu. Jednakże, gdyby szacunki te okazały się trafne oczekiwać można zmniejszenia się cen warzyw w sezonie 2016/2017. Z uwagi na to, iż poziom zbiorów może być stosunkowo niski, zniżka ta, w przypadku niektórych gatunków warzyw, nie musi być istotna. Przykładem mogą być ceny pomidorów i ogórków gruntowych, których tegoroczna produkcja może być mniejsza o 0,6 i 0,3 proc. w porównaniu do bardzo niskiej w roku poprzednim.


Tagi:
źródło: