| Autor: redakcja1

Sytuacja na rynku warzyw

Jak wynika z danych GUS warunki wegetacji warzyw gruntowych w 2019 r., podobnie jak w poprzednim sezonie, były bardzo trudne, głównie ze względu na długotrwałą suszę, jaką notowano już od wiosny.

Sytuacja na rynku warzyw
Deficyt wody w glebie po zimie, spotęgowany brakiem opadów i ekstremalnymi temperaturami wiosną i latem, sporo ograniczył plonowanie większości gatunków warzyw, szczególnie odmian wczesnych. Jedynie na plantacjach nawadnianych plony były zadawalające. Od września 2019 r. warunki wegetacji zaczęły się polepszać, sprzyjając plonowaniu warzyw odmian późniejszych. Pozwoliło to na oszacowanie minimalnie większych zbiorów od przedstawionych przez GUS pod koniec września 2019 r. Przebieg warunków wegetacji we wrześniu i w październiku 2019 r. sprzyjał zwłaszcza lepszemu plonowaniu późnych odmian kapusty, kalafiorów i brokułów.
 
Rzeczoznawcy GUS całkowitą produkcję warzyw gruntowych, tj. odmian wczesnych i późnych ocenili w 2019 r. na ponad 3,8 mln ton, a więc na poziomie o 6% mniejszym od produkcji w roku 2018. W porównaniu z rokiem 2018 niższa była produkcja wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych, a w szczególności warzyw korzeniowych.
 
Zbiory kapusty w 2019 r. ocenione zostały na poziomie 0,8 mln ton, czyli niższym o 12% niż w roku 2018, a kalafiorów na 210 tys. ton, tj. mniejszym o 4,5%. Produkcję cebuli na mniej o 5% do 535 tys. ton, marchwi o 6% do 680 tys. ton, buraków o 9% do 270 tys. ton, ogórków o 8% do 225 tys. ton, a pomidorów o 5% do 240 tys. ton. Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw GUS oceniono na 855 tys. ton.


Tagi:
źródło: