| Autor: redakcja1

Rośnie znaczenie UE jako odbiorcy warzyw i przetworów warzywnych z Polski

Kontyngent eksportu warzyw i przetworów warzywnych w 2015 r. ukształtował się w granicy niższej o 0,3% niż w roku 2014 i wyniósł 1,6 mln ton.

Rośnie znaczenie UE jako odbiorcy warzyw i przetworów warzywnych z Polski

Eksport warzyw z Polski

Jak podaje Agencja Rynku Rolnego, wpływy ze sprzedaży zagranicznej tej grupy towarów wyniosły 1,35 mld EUR i były o 3% większe niż rok wcześniej. Największym rynkiem zbytu były kraje UE, do których dostarczono więcej o 20% do 1,2 mln ton warzyw i o 18% do 1,1 mld EUR.
 
Największe wpływy ze sprzedaży zagranicznej do UE otrzymano w dostawach do Niemiec - 288 mln EUR i Wielkiej Brytanii - 153 mln EUR, a także do Czech - 86 mln EUR, Francji - 84 mln EUR i Holandii - 68 mln EUR. Wpływy ze sprzedaży na rynek unijny stanowiły 82% wartości wysyłki.
 
Do państw WNP wyeksportowano 272 tys. ton warzyw i przetworów, tj. mniej o 46% niż w 2014 r. Wartość wywozu wyniosła 157 mln EUR – o 48% mniej. Największe zyski z wysyłki do państw WNP otrzymano w dostawach do Rosji - 61 mln EUR, na Białoruś - 53 mln EUR oraz na Ukrainę - 32 mln EUR.
 
Do pozostałych krajów trzecich wysłano z Polski względnie nieznaczne ilości warzyw i przetworów - 90 tys. ton, czyli 5% kontyngentu za 85 mln EUR, stanowiącą 6% wartości eksportu tej grupy.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!