| Autor: redakcja1

Zbiory warzyw

Całkowitą produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) ocenia się obecnie na ponad 3,8 mln t, a więc na poziomie niższym o 3% w porównaniu do roku ubiegłego.

Zbiory warzyw
Dzięki poprawie bilansu wodnego w glebie oraz stosunkowo wysokim temperaturom powietrza we wrześniu, można oczekiwać nieznacznego wzrostu produkcji warzyw odmian późnych.

Zbiory kapusty w 2023 roku ocenia się na 620 tys. t, a kalafiorów nieznacznie powyżej 126 tys. ton. Produkcję cebuli oszacowano na niespełna 626 tys. t, marchwi wyniosą niemal 580 tys. t, a buraków - 252 tys. ton.

Produkcja pomidorów gruntowych może przekroczyć 170 tys. t, a ogórków wyniosła ok. 132 tys. ton. Zbiory pietruszki oceniono na ok. 150 tys. t, selerów nieznacznie powyżej 101 tys. t, natomiast kukurydzy cukrowej na ok. 154 tys. ton.

Łączna produkcja dyni, kabaczków i cukinii w tym roku nie przekroczy 415 tys. t, a zbiory wszystkich pozostałych gatunków warzyw gruntowych szacuje się na niemal 509 tys. 5 ton.


 


Tagi:
źródło: