Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Niemal połowa stad ryb na świecie zagrożona przełowieniem

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Ponad 40 proc. stad ryb żyjących w morzach i oceanach jest zagrożonych wyginięciem ze...

Ponad 40 proc. stad ryb żyjących w morzach i oceanach jest zagrożonych wyginięciem ze względu na nadmierne połowy – szacują naukowcy. Oznacza to, że w perspektywie kilkunastu lat z oceanów mogą zniknąć przeławiane gatunki. Sytuację mogą poprawić właściwe regulacje międzynarodowe, a także codzienne decyzje konsumentów kupujących produkty rybne. Pomocą w wyborze są międzynarodowe certyfikaty nadawane firmom poławiającym i hodującym ryby.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Jedynie 58 proc. stad ryb na całym świecie jest poławianych w sposób zrównoważony gwarantujący ich naturalne odnawianie. Pozostałe stada są przeławiane i tym samym zagrożone wyginięciem.
 
Jeśli nic z tym nie zrobimy, to tych ryb za parę lub paręnaście lat może zabraknąć. Jest to bardzo duży problem, z którym my – jako przeciętni konsumenci – możemy dużo zrobić, ponieważ jeśli będziemy wybierać produkty pochodzące ze zrównoważonych połowów i robić zakupy odpowiedzialnie, to będziemy wspierać tylko zrównoważone rybołówstwo – tłumaczy Olga Sarna z Fundacji Mare.
 
W 2011 roku w sposób zrównoważony poławiane były ryby i owoce morza z 61 proc. stad. Za pogorszenie sytuacji przede wszystkim odpowiadają kraje Azji, które zajmują czołowe miejsce w globalnym rankingu nielegalnych połowów ryb. W ten sposób pozyskiwane są na przykład rekiny. Zupa z ich płetwy to znany przysmak w Państwie Środka.
 
– Rekiny są wyławiane z wody, płetwy są im odcinane, a rekiny z powrotem trafiają do wody. Jest to absolutnie nielegalny sposób połowów, a ma miejsce na bardzo dużą skalę na świecie – mówi Olga Sarna.
 
Wyginięciem zagrożony jest również tuńczyk błękitnopłetwy. To aktualnie najdroższa ryba na świecie, z której przygotowuje się ekskluzywne sushi.
 
– Taki tuńczyk – póki jeszcze jest łowiony – jest głęboko mrożony, żeby za 30 lat mógł być sprzedany za jeszcze większe kwoty. A ceny już dziś dochodzą nawet do miliona dolarów – tłumaczy Olga Sarna.
 
Międzynarodowe certyfikaty to najprostszy sposób, by podczas zakupów wybrać produkty, które pozyskiwane są w sposób nieeksploatujący nadmiernie zasobów mórz i oceanów.
 
To przede wszystkim certyfikat MSC, znak z niebieską rybką, który dotyczy połowów dzikich. Jeśli chodzi o ryby hodowlane, które są zupełnie oddzielną kwestią, to one mają certyfikat ASC, który świadczy o tym, że hodowle są zrównoważone – mówi przedstawicielka Fundacji Mare.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl