| Autor: redakcja1

Produkcja cukru w Polsce

W sezonie 2018/2019 produkcja cukru w Polsce kształtuje się na poziomie sporo mniejszym niż w tym samym okresie rok wcześniej. Zgodnie z danymi GUS w okresie od września 2018 r. do czerwca 2019 r. w kraju wyprodukowano w sumie 2,1 mln ton cukru, a więc o 8% mniej.

Produkcja cukru w Polsce
Zgodnie z danymi KOWR całkowita produkcja cukru w Polsce w omawianym sezonie wyniosła 2,2 mln ton w stosunku do 2,3 mln ton w poprzednim sezonie. Zgodnie z danymi IERiGŻ-PIB areał uprawy buraków cukrowych w kraju w 2019 r. jest podobny do roku 2018 i wynosi 240 tys. ton.
 
Zbiory buraków cukrowych na tym etapie wegetacji są trudne do oszacowania. Warunki pogodowe w okresie wschodów buraków cukrowych były niesprzyjające. Wysokość zbiorów w 2019 r. będzie uzależniona głównie od warunków pogodowych występujących od połowy sierpnia do połowy października. Umiarkowana wilgotność gleby oraz słoneczna pogoda będą oddziaływać sprzyjająco na masę korzeni i zawartość cukru. Przy założeniu optymalnych warunków pogodowych zbiory buraków cukrowych w 2019 r. mogą przekroczyć 15 mln ton, co pozwoli na produkcje 2,3–2,4 mln ton cukru w sezonie 2019/2020.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!