Kończą się prace nad strategią wspólnej marki „Polska Wołowina”. Zgodnie z decyzją podjętą przez największe polskie zakłady mięsne uczestniczące w spotkaniu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, marka ta będzie budowana w oparciu o certyfikowaną produkcję zrównoważoną, która spełnia wysokie standardy dobrostanu zwierząt, ograniczania emisji gazów cieplarnianych (GHG) oraz identyfikowalności w ramach systemu QMP (Quality Meat Program).
To ważna informacja dla rolników: ponieważ coraz więcej zakładów deklaruje gotowość do premiowania żywca wołowego pochodzącego z gospodarstw certyfikowanych w systemie QMP. Teraz zyskuje on status fundamentu strategii promocji marki „Polska Wołowina” – kierunku uznanego przez przetwórców jako korzystny zarówno dla rynku krajowego, jak i eksportu gdzie trafia ponad 75% polskiej produkcji.
Dlaczego to ważne?
Od stycznia 2025 roku wszedł w życie obowiązek raportowania ESG (środowisko, społeczeństwo, ład korporacyjny) dla dużych firm sektora finansowego , handlu i spożywczego – zgodnie z unijną dyrektywą CSRD. Oznacza to, że sieci handlowe, przetwórcy i eksporterzy będą musieli w coraz większym stopniu wykazywać, że współpracują z gospodarstwami o niskim wpływie na klimat i środowisko.
System QMP, jako krajowy system jakości żywności, obejmuje cały proces produkcji – od hodowli po sprzedaż – dzięki czemu ułatwia zakładom i sieciom handlowym spełnienie wymogów ESG, zwłaszcza w tzw. zakresie 3 (Scope 3), obejmującym cały łańcuch dostaw. W uzasadnieniu decyzji zakładów czytamy:
„Współpraca z rolnikami certyfikowanymi dostawcami w systemie QMP pozwoli firmom ograniczyć ryzyka regulacyjne i reputacyjne, ułatwi dostęp do finansowania, kontraktów oraz rynków zbytu, gdzie wymagania ESG stają się normą.”
Co to oznacza dla rolników?
Dla hodowców bydła oznacza to realną szansę na premię finansową za produkcję prowadzoną w oparciu o wysokie standardy jakości i dobrostanu.
źródło: Gospodarz.pl/Polska Platforma Zrównoważonej Wołowiny