Ministerstwo Rolnictwa obala duńskie mity o polskiej żywności

Podważanie jakości polskiej żywności przez minister rolnictwa Danii Mette Gjerskov jest niedopuszczalne uważa minister Stanisław Kalemba.

Ministerstwo Rolnictwa obala duńskie mity o polskiej żywności
Przekazywane przez duńskie media stereotypy są bezpodstawne (przeczytaj więcej o tej sprawie). Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi obala mity i odpowiada na główne zarzuty.

1. Polskie warzywa zawierają pestycydy i są trujące ?

Polskie warzywa podlegają tej samej kontroli, jaka dotyczy wszystkich upraw w Unii Europejskiej.

W Polsce dominują gospodarstwa rodzinne. Od pokoleń kultywuje się w nich dbałość o otaczające środowisko, gdyż każdy rolnik chce przekazać gospodarstwo swojemu następcy w jak najlepszym stanie, aby wiele następnych pokoleń mogło dalej prowadzić z powodzeniem produkcję rolną. Dlatego też poziom stosowanych środków chemicznych jest u nas znacząco niższy niż w krajach o intensywnym rolnictwie, z jakim np. mamy do czynienia od dziesięcioleci właśnie w Danii. Polscy rolnicy nie wykraczają poza 170 kg/ha w stosowaniu nawozów azotowych w produkcji roślinnej i nie ubiegają się o stosowanie żadnych derogacji na stosowanie wysokiego nawożenia azotowego, które w Danii wynosi dla przykładu 230 kg N/ha.

To nie w Polsce mieliśmy do czynienia z aferą E.Coli, a wcześniej dioksynową. Choć z tego powodu ponieśliśmy znaczne straty w międzynarodowym handlu.Polskie owoce i warzywa cieszą się uznaniem na całym świecie. Jesteśmy pierwszym producentem w Unii Europejskiej pieczarek i jabłek. Znana jest marka naszych owoców miękkich, w tym truskawek. Znaczące osiągnięcia mamy w uprawie papryki.

Wysuwając takie oskarżenia duńska minister rolnictwa powinna poprzeć je wynikami konkretnych badań z podaniem szczegółowych danych.


2. Produkcja mięsa nie podlega kontroli ?

W Polsce, tak jak i w innych państwach członkowskich utrzymywany jest system oficjalnych kontroli i innych działań stosownych do okoliczności, z uwzględnieniem informowania opinii publicznej o bezpieczeństwie i ryzyku związanym z żywnością, nadzoru nad bezpieczeństwem żywności oraz działań monitorujących, obejmujących wszystkie etapy produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności.

Na terytorium Polski do przeprowadzania urzędowych kontroli w zakresie bezpieczeństwa żywności w odniesieniu do mięsa uprawnione są następujące organy urzędowej kontroli żywności:

- Inspekcja Weterynaryjna - w odniesieniu do produkcji i wprowadzania na rynek, z wyłączeniem handlu detalicznego,

- Państwowa Inspekcja Sanitarna – w odniesieniu do mięsa znajdującego się w handlu detalicznym.

W ramach swoich uprawnień służby te prowadzą kontrole urzędowe zmierzające do zapobiegania i zwalczania takich zjawisk jak wprowadzenie na rynek żywności, w tym mięsa, które może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów. W przypadku stwierdzenia niezgodności podejmowane są zdecydowane kroki w celu wyeliminowania zaistniałych uchybień lub powstrzymania nieuczciwych przedsiębiorców od kontynuowania działalności, w szczególności w sytuacjach nagminnego łamania przez nich przepisów prawa.

Ponadto, w Polsce ustanowiono system środków i kar mających zastosowanie w przypadku naruszenia prawa żywnościowego. Ustanowione środki i kary są skuteczne, proporcjonalne i odstraszające.

Obowiązkiem każdego państwa członkowskiego Unii Europejskiej jest wprowadzenie w życie prawa żywnościowego oraz monitorowanie i kontrola przestrzegania przez podmioty działające na rynku spożywczym odpowiednich wymogów prawa żywnościowego i Polska to czyni.

czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!