Rozmowy z rolnikami w Szczecinie - stanowisko Ministerstwa Rolnictwa

Spotkanie ministra Stanisława Kalemby z przedstawicielami Międzyzwiązkowego Komitetu Protestacyjnego Rolników Województwa Zachodniopomorskiego zakończyło się podpisaniem wspólnego komunikatu.

Rozmowy z rolnikami w Szczecinie - stanowisko Ministerstwa Rolnictwa
Były to trudne rozmowy. Ważne jest jednak to, że wspólnie podjęliśmy decyzję o powołaniu grupy roboczej, która na początku nowego roku podejmie prace nad przygotowaniem rozwiązań prawnych dotyczących wyeliminowania tzw. słupów z przetargów ograniczonych na zakup ziemi z ANR – podkreślił minister Kalemba.

Rozmowy odbywały się 28. grudnia w Zachodniopomorskim Urzędzie Wojewódzkim w Szczecinie. Brał w nich również udział prezes Agencji Nieruchomości Rolnych Leszek Świętochowski.

Podczas pobytu w Szczecinie minister uczestniczył także w otwartym spotkaniu z rolnikami. To spotkanie również zdominowała tematyka sprzedaży ziemi i działalności oddziału ANR w Szczecinie. Minister Kalemba zaznaczył, że działalność szczecińskiego oddziału Agencji Nieruchomości Rolnych, będzie nadzorował pełnomocnik prezesa ANR.