Z danych wynika, że rocznie na świecie produkowanych jest cztery miliardy ton żywności. Natomiast 30-50% z nich trafia do śmietnika.
Brytyjska organizacja wylicza, że tak duża ilość wyrzucanej żywności wynika z niewłaściwego przechowywania, niskoterminowych dat przydatności, promocyjnych cen, które nakłaniają do kupna oraz zachcianek konsumentów.
W raporcie zwraca się również uwagę, że wyrzucane produkty z powodzeniem mogłyby zostać wykorzystane do nakarmienia głodujących osób. Jako niekorzystny czynnik wymienia się także niepotrzebne zużycie zasobów ziemi, wody i energii, które używane są do produkcji jedzenia.
W opinii specjalistów, przyczyn tej sytuacji możemy się doszukiwać przede wszystkim w zbyt niskim poziomie praktyk rolniczych oraz inżynieryjnych, nieodpowiednim transporcie żywności oraz niewłaściwych praktykach sieci handlowych zachęcających konsumentów do nadmiernych zakupów.
Eksperci twierdzą, że w przypadku krajów rozwijających się największe straty obserwowane są w początkowych etapach produkcji, tzn. między polem a miejscem sprzedaży. Natomiast w państwach z dojrzałą gospodaką, powodów marnotrawstwa należy doszukiwać się w niewłaściwszych praktykach marketingowych oraz zachowaniu konsumentów.