Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2025-05-02
Poznaj produkty
-
Mydło mikroorganiczne brązowe w kostce.
2014-02-14 -
Aplikacja dla rolnictwa TOMATINO
2020-03-13 -
Nawóz siarkowo-wapniowy SulCa
2011-07-08 -
Płyta warstwowa dachowa PUR | PIR
2018-02-27
2011-05-23
| Autor: redakcja1
Polska to kraj mięsożerców
Jak wynika z najnowszych danych, Polacy są jednym z najbardziej mięsożernych narodów na świecie.

W światowym rankingu nasze społeczeństwo znajduje się na 12 miejscu, gdzie na osobę rocznie przypada 74 kilogramy mięsa.
Niewątpliwym liderem jest Argentyna, gdzie sprzedaż mięsa na osobę wynosi 115,7 kilograma w ciągu roku. Za to za nami na liście znajdują się takie kraje jak choćby Niemcy, których wolumen wynosi 60,8 kilograma na osobę w stosunku rocznym lub Włochy – 49,2 kilograma mięsa na rok.
Niemniej jednak, zdaniem ekspertów, w najbliższej dekadzie spożycie mięsa może zwiększyć się nawet o kilkanaście procent.
Z kolei największym zainteresowaniem polskich konsumentów cieszą się dania gotowe oraz ryby.
