Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Przyczepa samozbierająca Rapide seria 1000
2014-04-24 -
Chlewnie
2015-04-17 -
Kombajn do ziemniaków Kwatro DEWULF
2020-10-07
Promujemy owady?
Blisko 3 mln euro zostanie przeznaczone na promocję jedwabników, świerszczy oraz karaluchów jako składników potraw. Zdaniem unijnych ekspertów owady są zdrowe, jest ich dużo i dlatego też należy je promować.

Jak twierdzą specjaliści owady posiadają mnóstwo białka i protein, gdyż przykładowo w 100 gramach świerszcza znajduje się niemal 29 gramów białka, a zatem jest go nawet więcej niż w mięsie.
Hodowcy owadów już zaczynają zacierać ręce, bo do tej pory ich odbiorcami byli głównie właściciele gadów. Czy restauracje też się skuszą? Nie wiadomo, chociaż podobno najlepiej świerszcze smakują jak są prażone lub smażone z solą, chilli i aromatycznymi ziołami.
Dania z owadów zdobyły już podniebienia Azjatów i Afrykańczyków, ale czy uda im się z Polakami?
