Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-29
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25
Poznaj produkty
-
URSUS 8024 MIDO - ciągnik rolniczy
2011-02-08 -
Mulczery międzyrzędowe ORSI STORM TIK 800
2015-03-11 -
Esparceta siewna
2016-10-18
Promujemy owady?
Blisko 3 mln euro zostanie przeznaczone na promocję jedwabników, świerszczy oraz karaluchów jako składników potraw. Zdaniem unijnych ekspertów owady są zdrowe, jest ich dużo i dlatego też należy je promować.
Jak twierdzą specjaliści owady posiadają mnóstwo białka i protein, gdyż przykładowo w 100 gramach świerszcza znajduje się niemal 29 gramów białka, a zatem jest go nawet więcej niż w mięsie.
Hodowcy owadów już zaczynają zacierać ręce, bo do tej pory ich odbiorcami byli głównie właściciele gadów. Czy restauracje też się skuszą? Nie wiadomo, chociaż podobno najlepiej świerszcze smakują jak są prażone lub smażone z solą, chilli i aromatycznymi ziołami.
Dania z owadów zdobyły już podniebienia Azjatów i Afrykańczyków, ale czy uda im się z Polakami?