Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Jogurt

Dodano: 2011-02-24

Jogurt jest to produkt mleczarski o dość gęstej konsystencji, sporządzany z mleka, w którym przez 4-8 godzin w temperaturze ok. 40°–50 °C rozwijają się bakterie Streptococcus thermophilus oraz Lactobacillus bulgaricus.
 
Zazwyczaj używa się mleka krowiego, choć może być robiony z każdego jego rodzaju – nawet sojowego. Czasem powstaje z dodatkiem probiotyków – wtedy produkt zazwyczaj nosi nazwę bio-jogurt.
 
Bakterie przetwarzają cukier (laktozę) w kwas mlekowy, który powoduje denaturację zawartego w mleku białka, dzięki czemu jogurt uzyskuje charakterystyczną konsystencję. Obecnie często wzbogacany jest dodatkami smakowymi.
 
Jogurt może być spożywany również przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy.
 
 


Tagi powiązane z tym hasłem:
jogurt, encyklopedia rolnicza, mleko