Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Konserwant

Dodano: 2011-02-28

Konserwant inaczej środek konserwujący – związek chemiczny (lub mieszanina związków chemicznych), które powodują przedłużenie przydatności do spożycia lub trwałości produktów spożywczych i przemysłowych. Najczęściej konserwanty dodawane są do żywności (np. benzoesan sodu, kwas askorbinowy – zwany potocznie witaminą C). Konserwujące działanie ma także proces moczenia mięsa w solance (wodnym roztworze chlorku sodu) i wędzenia.
 
Wszystkie substancje dodawane do produktów spożywczych oznaczane są przez odpowiedni symbol "E". Konserwanty i regulatory kwasowości mają zakres numerów E200-E299.

Zdrowie a konserwanty

Substancje te można podzielić na trzy grupy:
  • zabronione – bardzo szkodliwe np. E103 zakazany – barwnik i konserwant do farb, a nie środków spożywczych,
  • dopuszczone – np. E104 – pospolity żółty barwnik do napojów,
  • spożywcze – o niskiej szkodliwości dla zdrowia.
Konserwanty mogące mieć wpływ rakotwórczy:
  • E249 azotan(III) potasu
  • E250 azotan(III) sodu
  • E251 azotan(V) sodu.

Lista oznaczeń konserwantów:

  • E200 kwas sorbinowy [konserwant]
  • E201 sorbinian sodu [konserwant]
  • E202 sorbinian potasu [konserwant]
  • E203 sorbinian wapnia [konserwant]
  • E210 kwas benzoesowy [konserwant] [PAR]
  • E211 benzoesan sodu [konserwant] [PAR]
  • E212 benzoesan potasu [konserwant] [PAR]
  • E213 benzoesan wapnia [konserwant] [PAR]
  • E214 p-hydroksybenzoesan etylu [konserwant] [PAR]
  • E215 etylo-p-hydroksybenzoesan sodu [konserwant] [PAR]
  • E216 p-hydroskybenzoesan propylu [konserwant] [PAR]
  • E217 propylo-p-hydroksybenzoesan sodu [konserwant] [PAR]
  • E218 p-hydroksybenzoesan metylu [konserwant] [PAR]
  • E219 metylo-p-hydroksybenzoesan sodu [konserwant] [PAR]
  • E220 dwutlenek siarki [konserwant] [PAR]
  • E221 siarczyn sodowy [konserwant] [PAR]
  • E222 siarczyn sodowo-wodorowy [konserwant] [PAR]
  • E223 metadisiarczek sodu [konserwant] [PAR]
  • E224 metadisiarczek potasu [konserwant] [PAR]
  • E225 siarczek sodu [konserwant] [PAR]
  • E226 siarczek wapnia [konserwant] [PAR]
  • E227 siarczek wodorowo-wapniowy [konserwant] [środek zestalający] [PAR]
  • E228 siarczek wodorowo-potasowy [konserwant] [PAR]
  • E230 bifenyl [środek zestalający]
  • E231 fenol ortofenylowy [środek zestalający]
  • E232 fenol ortofenylowo-sodowy [konserwant]
  • E233 tiabendazol [konserwant]
  • E234 nizyna [konserwant]
  • E235 natamycyna [konserwant]
  • E236 kwas mrówkowy [konserwant]
  • E237 mrówczan sodu [konserwant]
  • E238 mrówczan potasu [konserwant]
  • E239 heksamina [konserwant]
  • E240 formaldehyd [konserwant]
  • E242 pirowęglan dimetylu [konserwant]
  • E249 azotan(III) potasu [konserwant]
  • E250 azotan(III) sodu [konserwant]
  • E251 azotan sodu [konserwant]
  • E252 azotan potasu [konserwant] [AO]
  • E260 kwas octowy [konserwant] [regulator kwasowości]
  • E261 octan potasu [konserwant] [regulator kwasowości]
  • E262 octan sodu i wodorooctan sodu [konserwant] [regulator kwasowości]
  • E263 octan wapnia [konserwant] [regulator kwasowości]
  • E264 octan amonu [konserwant] [regulator kwasowości]
  • E270 kwas mlekowy [konserwant] [regulator kwasowości][antyutleniacz] [AO]
  • E280 kwas propionowy [konserwant]
  • E281 propionian sodu [konserwant]
  • E282 propionian wapnia [konserwant] [PAR]
  • E283 propionian potasu [konserwant]
  • E284 kwas borowy [konserwant]
  • E285 boraks [konserwant]
  • E290 dwutlenek węgla


Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, rolnictwo, żywność