Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Mleko ryżowe
Dodano: 2011-02-24
Mleko ryżowe - napój na bazie zboża, przeważnie robione z
brązowego ryżu, w przepisach domowych słodzone cukrem lub syropem
z agawy, w nowoczesnych, oraz tradycyjnych (np.japońskich),
komercjalnych wersjach bez dodatku cukru[1][2].
W porównaniu z mlekiem krowim, zawiera więcej węglowodanów, ale nie zawiera znaczących ilości wapnia i białka, a cholesterolu oraz laktozy - w ogóle. Komercyjne marki mleka ryżowego często są jednak wzbogacane w witaminy i sole mineralne, włącznie z wapniem, witaminę B12, witaminę B3, i żelazo[3].
Komercyjne marki mleka ryżowego są dostępne w aromatach waniliowym i czekoladowym[4], jak i oczywiście w oryginalnej niearomatyzowanej formie i mogą być używane w wielu przepisach jako alternatywa dla tradycyjnego, krowiego mleka, będąc dla organizmu lżejszym obciążeniami niż mleko krowie.
Mleko ryżowe jest hypoalergiczne, i nadaje się nawet do podkarmiania niemowląt, oczywiście dopiero po kompletnym skończeniu karmienia mlekiem matki (czyli w wieku co najmniej 12-u miesięcy). Uwaga: Karmienie niemowląt mlekiem ryżowym (albo jakimkolwiek innym, krowim, czy sojowym, czy kozim) zamiast mleka matki, albo mleka dla niemowląt w proszku, prowadzi do śmierci dziecka.
Innymi popularnymi substytutami mleka krowiego są: mleko sojowe otrzymywane z ziaren soi, a także mleko owsiane z owsa[5].
Przypisy
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
mleko, ryż, encyklopedia rolnicza