Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Owoc

Dodano: 2011-02-09

Owoc (łac. fructus) − w znaczeniu botanicznym występujący u okrytozalążkowych organ powstający z zalążni słupka i ewentualnie dna kwiatowego zawierający w swym wnętrzu nasiona, osłaniający je i ułatwiający rozsiewanie.


Kluczowym składnikiem owoców ze względu na ich funkcję są nasiona, będące właściwymi organami rozmnażania i rozprzestrzeniania roślin. Budowa owoców służy usprawnieniu różnych metod rozsiewania. Owoce mięsiste roznoszone są przez zwierzęta, dla których stanowią pokarm, owoce suche rozprzestrzeniane są przez wiatr, wodę lub zwierzęta.


Gdy w jednym kwiecie występuje większa liczba słupków wolnych, wtedy powstają z nich samodzielne owocki, które tworzą owoc zbiorowy na wspólnym dnie kwiatowym (malina, truskawka). Są one często mylone z owocostanami, które powstają z kilku kwiatów zebranych w skupiony kwiatostan (morwa, kłębek buraka, figowiec, ananas).


W znaczeniu kulinarnym owoc to jadalna część rośliny będąca owocem w znaczeniu botanicznym ale rosnąca tylko na drzewach lub krzewach. Owoce roślin zielnych uważane są za warzywa (np. pomidor, ogórek, groch, dynia). Wyjątkowo wśród roślin zielnych owoce w znaczeniu kulinarnym dają truskawki, poziomki i ananas.


W terminologii rolniczo-sadowniczej jakość owoców określa się za pomocą kształtu owocu i urody owocu. Terminy te są wyznacznikiem wartości owocu na podstawie oceny wizualnej.

Anatomia

  • Owocnia (perykarp) - powstaje z zalążni słupka, jest zbudowana z trzech warstw:

    • egzokarp - warstwa zewnętrzna, tkanka okrywająca owocu,

    • mezokarp - środkowa warstwa, może być soczysta (zbudowana z miękiszu), jak u pestkowca albo sucha i twarda jak w strąkach,

    • endokarp - wewnętrzna warstwa owocni, tworząca ściany komory nasiennej. Może być błoniasta i cienka jak w strąkach grochu, grubsza i skórzasta jak w jabłku lub zdrewniała w pestce śliwy.

  • Nasiona - powstają w wyniku rozwoju zapłodnionych zalążków.

Podział

Przykłady owoców suchych. Górny rząd od lewej: torebka maku (Papaver), orzechy leszczyny (Corylus), żołędzie dębu (Quercus), dolny rząd od lewej: łuszczyna, orzechy platana, orzechy kasztanowca (Aesculus).

Owoce mogą być pojedyncze (wówczas powstają z jednej zalążni) i złożone (owocostan) lub też zbiorowe (wtedy powstają z kilku słupków wolnych (apokarpicznie).

Ze względu na ekologię i morfologię, owoce dzieli się na suche i soczyste:

  • Owoce suche:

    • pękające - są one wielonasienne i mają suche owocnie, które otwierają się po dojrzeniu i rozsiewają nasiona:

      • mieszek - (zebrane jako owoce zbiorowe tworzą wielomieszki),

      • strąk,

      • łuszczyna,

      • łuszczynka,

      • torebka,

    • niepękające - są zazwyczaj jednonasienne, nasiona tych owoców pozostają zamknięte w całej owocni lub jej części,

      • niełupka,

      • ziarniak,

      • orzech (np. żołędzie) i orzeszek (np. kłębki buraka)

      • skrzydlak

      • rozłupnia rozpadająca się na rozłupki

      • rozpadające się na jednonasienne niełupki - np. strąk przewęzisty seradeli lub łuszczyna przewęzista łopuchy

  • Owoce soczyste (mięsiste):

    • pestkowiec

    • jagoda

    • jagoda pozorna

    • owoce jabłkowate lub owoce szupinkowe

  • owoc zbiorowy

  • owocostan (owoc złożony)


Źródło Wikipedia



Tagi powiązane z tym hasłem:
owoce, czereśnie, jagoda, winogrono, śliwka, gruszka, wiśnie, jabłka, truskawki, malina, owoc