Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Sadownictwo

Dodano: 2011-02-15

Sadownictwo jest dziedziną ogrodnictwa zajmującą się uprawą roślin trwałych (wieloletnich) dających jadalne owoce, czyli roślin sadowniczych. Zgodnie z tą definicją będą to zarówno drzewa i krzewy jak i krzewinki i byliny uprawiane w sadach i na plantacjach.


Sadownictwo jest znane od starożytności, gdy w rejonie Morza Śródziemnego uprawiano drzewa daktylowe, figowe, oliwne oraz krzewy winorośli.


Produkcja owoców na świecie w 2004 roku wg danych FAO wyniosła 1 384 mln ton, natomiast w Polsce produkcja sadownicza w tym samym roku była na poziomie 8,75 mln ton co stanowiło 0,63% udziału w produkcji światowej. Polska znalazła się na 25 miejscu spośród 178 ocenianych krajów. Największym regionem sadowniczym w Polsce są okolice Grójca na Mazowszu i okolice Sandomierza.


W Polsce na skalę towarową uprawiane są w sadach następujące drzewiaste gatunki sadownicze: jabłoń, grusza i pigwa, śliwa, brzoskwinia, morela, czereśnia, wiśnia, orzech i leszczyna (prowadzona w formie drzewiastej). Z krzewów jagodowych znaczenie ekonomiczne ma uprawa truskawek, agrestu, malin i jeżyn, porzeczek (białych, czerwonych i czarnych), borówki amerykańskiej, winorośli a w ostatnich latach także żurawiny.

Bibliografia

  1. Szczepan A. Pieniążek: Sadownictwo. Warszawa: PWRiL, 1988. ISBN 83-09-01251-9. 



Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
sadownictwo, sad, encyklopedia rolnicza