Śniadania Polaków ubogie w wartościowe składniki odżywcze

Spożywane przez nas poranne posiłki, składają się często z szybkich przekąsek bardzo ubogich w wartościowe składniki odżywcze. Jak wynika z badań - na śniadanie, które jest bardzo ważne dla naszego organizmu, najczęściej wybieramy kanapkę z szynką czy żółtym serem. Dietetycy gorąco zachęcają, aby urozmaicać swoją dietę i stawiać, np. na koktajle owocowo-warzywne czy musli z orzechami.

Śniadania Polaków ubogie w wartościowe składniki odżywcze
Z badań ankietowych przeprowadzonych przez Instytut Psychodietetyki, organizatorów kampanii „Myślę zdrowo, żyję w równowadze”, wynika, że śniadanie jest dla Polaków kluczowym posiłkiem dnia.
 
– Z badań wynika, że cenimy śniadanie, 97 proc. Polaków uznaje, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Blisko 97 proc. osób zjada je codziennie, a 2 proc. nie je go w ogóle. Zazwyczaj śniadania jemy w domu. Co czwarta osoba je w pracy, a co piąta – w łóżku – mówiła Anna Grzesik, rzecznik prasowy jednego z  portalu internetowego.
 
Polacy na śniadanie raczej wybierają stanardowe składniki, wcale ich nie urozmaicając. Jak wskazują badania, zaledwie jedna na cztery osoby, chętnie eksperymentuje od samego rana w zaciszu swojej kuchni. Prawie połowa z przebadanych osób w swoim śniadaniowym menu ma zaledwie kilka dań, a co czwarty ankietowany spożywa codziennie to samo.
 
– Większość Polaków zazwyczaj ma kilka standardowych dań na śniadanie. Nie jest to problemem, jeżeli te dania są pełnowartościowe. Jeżeli jest to np. jakiś koktajl z różnych warzyw i owoców, jeżeli jest to musli z jogurtem pełnowartościowe, które zawiera kwasy Omega-3, który zawiera błonnik, wszystkie witaminy i minerały niezbędne do funkcjonowania człowieka. Natomiast często się zdarza, że jest to kanapka z szynką. Dlatego warto takie 3–4 standardowe posiłki urozmaicić troszeczkę, warto dodać sobie coś do tego, poeksperymentować – zaznaczyła, po czym dodała: – Ta pierwsza bomba energetyczna musi nas naładować na cały dzień. Polecam dobre jakościowo musli, przeróżne koktajle, mogą być na mleku sojowym, albo na wodzie nawet, z jarmużem, z nasionami konopii, z przeróżnymi orzechami. Również mogą to być sałatki, surówki i jajecznica.
 
Cały problem polega na tym, że Polacy zwyczajnie nie mają czasu zadbać o przyrządzenie sobie dobrych posiłków, tym samym bagatelizując zdrowe jedzenie i przygotowując sobie posiłki w sposób szybki i prosty. Pomimo zaleceń dietetyków, by śniadanie konsumować powoli i w spokoju, to badania pokazują, że trudno nam się do tego dostosować i znaleźć czas, by delektować się posiłkiem, kiedy myślami jesteśmy już w pracy. Ponad 1/3 badanych śniadanie zajmuje maksymalnie 10 minut, a prawie 42% potrzebuje na to przynajmniej 15 minut. 5% ankietowanych przyznało się, że zjada śniadanie tak szybko, że nawet nie zauważa kiedy.
 
– Jak wynika z badań, duża część Polaków nawet nie pamięta, co zjadła na śniadanie, czyli już skupiamy się na myśli o pracy, już jesteśmy głową w organizacji dnia i nie ma czasu na to. Po prostu za mało uwagi poświęcamy temu ważnemu posiłkowi. Wydaje nam się, że jak zjemy jakiekolwiek śniadanie, to już jest ok, a to nie jest do końca prawda, bo to zależy od tego, co wrzucimy w swój organizm, od tego, co zjemy, zależeć będzie to, jak się będziemy czuć – tłumaczyła.
 
Blisko 2/3 ankietowanych oznajmiło, że lubi jeść śniadanie w czymiś towarzystwie. Z kolei, co trzeci badany, woli jeść w samotności. Jedynie dla co piątej osoby śniadanie jest pewnego rodzaju osobistym rytuałem, w którym lubi na chwilę się zatracić. 33% ankietowanych przyznało natomiast, że chętnie podczas śniadania swoją uwagę i wzrok kieruje na komputer, tablet lub telewizor.


Tagi:
źródło: