Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Wąż zasysający
2012-05-17 -
Łyżka otwierana do chwytania i równania
2016-01-12 -
Przyczepa rolnicza T940/1
2016-01-18
Produkty Forterry skażone?
Dnia 3 sierpnia 2013 roku, przedstawiciele największej spółdzielni mleczarskiej na świecie – Fonterry poinformowali, że niektóre pochodzące z marca ubiegłego roku produkty mogły być skażone bakteriami i wywoływać zatrucie jadem kiełbasianym - podaje FAMMU/FAPA.
Zaznaczyli także, że nie pojawiły się dotąd żadne informacje o zachorowaniach. Problem dotyczy zakładu Hautapu wytwarzającego WPC80 (koncentrat białka serwatkowego). Wykryto tam szczepy Clostridium, które mogą powodować zatrucie jadem kiełbasianym.
Według władz Fonterry żaden z zainfekowanych produktów nie był składnikiem produktów markowych dla ludzi. Żaden taki produkt nie wydostał się na rynki konsumenckie w Azji, Australii, Ameryce Łacińskiej, ani w Nowej Zelandii czy na Bliskim Wschodzie.
Według informacji przedstawicieli nowozelandzkiego giganta zainfekowane produkty zostały sprzedane 8 odbiorcom, w tym m.in. firmie NZAgBiz, która zajmuje się produkcją paszy dla zwierząt. Informacja ta doprowadziła do szeregu spekulacji na rynkach Dalekiego Wschodu, w tym przede wszystkim w Chinach. Władze tego kraju nie wprowadziły jednak całkowitego zakazu importu produktów Fonterry, lecz tylko restrykcje wobec przetworów wyrabianych z jej serwatki koncentratów białkowych.
Szef Fonterry oświadczył, że skażenie dotyczyło 38 ton tego koncentratu, z czego 18 ton wykorzystały własne fabryki i firmy w Australii i Nowej Zelandii do wyprodukowania odżywek dla niemowląt na potrzeby dwóch odbiorców.
Według najnowszych informacji Fonterry źródłem skażenia znajdującego się w zakładzie przetwórczym w Nowej Zelandii, była rura rzadko używana i dlatego standardowe procedury odkażające były w jej przypadku nieskuteczne.
W marcu bieżącego roku Fonterra wykryła, że część koncentratu białkowego, wyprodukowanego i sprzedanego klientom w maju 2012 roku, zawierała bakterie. Natychmiast podjęto szczegółowe badania, ale dopiero w lipcu 2013 r. w próbkach ujawniono obecność szkodliwego szczepu bakterii.
Szef Fonterry oświadczył, że zakłady, w których doszło do skażenia, zostały zamknięte dla dokładnego wyczyszczenia - poinformowała FAMMU/FAPA.