| Autor: redakcja1

Ceny bydła na targowiskach (14.04.2016)

Analiza cen zebranych w ZSRIR MRiRW wskazuje, iż w okresie 7-14.04.2017 r. w transakcjach targowiskowych spadły ceny cieląt i młodego bydła opasowego.

Ceny bydła na targowiskach (14.04.2016)

Średnie krajowe ceny bydła uzyskane w transakcjach targowiskowych.

Kategoria informacji
Tydzień
Zmiana
14.04.2017
7.04.2017
Tygodniowa w %
Cielęta 60 – 100 kg
Cena w zł/kg
12,17
12,50
-2,6
Szacunkowa podaż w szt.
212
178
19,1
Szacunkowa sprzedaż w szt.
155
143
8,4
Młode bydło opasowe
Cena w zł/kg
6,75
6,98
-3,3
Szacunkowa podaż w szt.
205
220
-6,8
Szacunkowa sprzedaż w szt.
169
171
-1,2
Krowy wybrakowane
Cena w zł/kg
4,43
4,43
0,0
Szacunkowa podaż w szt.
337
360
-6,4
Szacunkowa sprzedaż w szt.
258
239
7,9

Ceny bydła na targowiskach
 
W okresie od 7 do 14 kwietnia 2017 r. na rynku wołowiny i cielęciny w Polsce spadły notowania młodego bydła opasowego, za które średnio płacono 6,75 zł/kg. Porównując do ubiegłego tygodnia jest to aż 3,3% zniżka. Przez tydzień zniżce uległa za to podaż omawianego rodzaju bydła o 6,8% do 205 szt. Natomiast w przypadku sprzedaży to mniej o 1,2% do 169 szt.
 
Na przestrzeni omawianego tygodnia zmniejszyły się o 2,6% do 12,17 zł/kg stawki proponowane za cielęta w wadzie od 60 do 100 kg. Tydzień wcześniej wyceniono je na 12,50 zł/kg. Biorąc pod uwagę ilość odstawień zaobserwowano wzrost z 178 szt. do 212 szt., co w skali tygodnia oznacza zwyżkę o 19,1%. Jednocześnie w analizowanym czasie zwiększyła się sprzedaż cieląt o 12 szt. z 143 szt. do 155 szt. w ujęciu tygodniowym jest to zatem więcej o 8,4%.
 
Jak wskazują dane z resortu rolnictwa, na przestrzeni omawianego tygodnia odnotowano stabilizację średniej cen krów wybrakowanych, za które można było uzyskać 4,43 zł/kg. Z kolei zasoby liczone w szt. zmniejszyły się o 6,4%, czyli o 23 szt. W przypadku handlu zaobserwowano wzrosty o 7,9%, a więc o 19 szt.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!