| Autor: redakcja1

Ceny bydła na targowiskach (3.03.2016)

Analiza cen zebranych w ZSRIR MRiRW wskazuje, iż w okresie 24.02-3.03.2017 r. w transakcjach targowiskowych wzrosły ceny krów wybrakowanych.

Ceny bydła na targowiskach (3.03.2016)

Średnie krajowe ceny bydła uzyskane w transakcjach targowiskowych.

Kategoria informacji
Tydzień
Zmiana
3.03.2017
24.02.2017
Tygodniowa w %
Cielęta 60 – 100 kg
Cena w zł/kg
12,29
12,29
0,0
Szacunkowa podaż w szt.
174
157
10,8
Szacunkowa sprzedaż w szt.
146
131
11,5
Młode bydło opasowe
Cena w zł/kg
6,97
6,97
0,0
Szacunkowa podaż w szt.
206
215
-4,2
Szacunkowa sprzedaż w szt.
162
164
-1,2
Krowy wybrakowane
Cena w zł/kg
4,45
4,38
1,6
Szacunkowa podaż w szt.
322
314
2,5
Szacunkowa sprzedaż w szt.
265
274
-3,3

Ceny bydła na targowiskach
 
Jak wskazują dane z resortu rolnictwa, na przestrzeni omawianego tygodnia wzrosły notowania krów wybrakowanych, za które średnio płacono 4,45 zł/kg. Porównując do ubiegłego tygodnia jest to aż 1,6% zwyżka. Z kolei zasoby liczone w szt. zwiększyły się o 2,5%, czyli o 8 szt. W przypadku handlu zaobserwowano spadek o 3,3%, a więc o 9 szt.
 
Na przestrzeni omawianego tygodnia niezmienne pozostały stawki proponowane za cielęta w wadzie od 60 do 100 kg, które wyceniono na 12,29 zł/kg. Biorąc pod uwagę ilość odstawień zaobserwowano wzrost z 157 szt. do 174 szt., co w skali tygodnia oznacza zwyżkę o 10,8%. Jednocześnie w analizowanym czasie zwiększyła się sprzedaż cieląt o 15 szt. z 131 szt. do 146 szt. w ujęciu tygodniowym jest to zatem więcej o 11,5%.
 
W okresie od 24 lutego do 3 marca 2017 r. na rynku wołowiny i cielęciny w Polsce odnotowano stabilizację średniej ceny młodego bydła opasowego, za które można było uzyskać 6,97 zł/kg. Przez tydzień spadkowi uległa za to podaż omawianego rodzaju bydła o 4,2% do 206 szt. Natomiast w przypadku sprzedaży to zniżka o 1,2% do 162 szt.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!