| Autor: redakcja1

Eksport produktów mięsnych

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w okresie styczeń–październik 2022 r. wartość wywozu produktów wołowych i cielęcych z Polski wyniosła blisko 2 mld EUR i była o 33% większa niż w analogicznym okresie 2021 r.

Eksport produktów mięsnych
W strukturze wywozu produktów wołowych i cielęcych z Polski dominującą pozycję zajmowało mięso z bydła świeże lub schłodzone, którego wysyłka w okresie styczeń–październik 2022 r. stanowiła 63% wartości produktów wołowych i cielęcych ogółem – 236 tys. ton w ekwiwalencie tusz za 1238 mln EUR.

Mięsa z bydła zamrożonego w ekwiwalencie tusz wyeksportowano 114 tys. ton za 498 mln EUR, co stanowiło 29% udziału, a przetworów wołowych 38 tys. ton za 180 mln EUR i 9%. Żywiec wołowy stanowił 2% udziału w wartości eksportu produktów wołowych i cielęcych z Polski, tj. 37 mln EUR i 5,2 tys. ton w przeliczeniu na ekwiwalent tusz.

Głównymi odbiorcami mięsa wołowego z Polski były kraje Unii Europejskiej z 88% udziału w wolumenie eksportu, w tym głównie Włochy i Niemcy - po 19%, Niderlandy - 9% i Francja - 8%. Mięso wołowe dostarczano również poza obszar celny UE, przede wszystkim do: Wielkiej Brytanii i Izraela - po 4% oraz do Japonii - 2%. Przetwory wołowe sprzedawano głównie do Francji - 24% Niemiec - 14%, na Węgry - 12%, do Czech oraz do Wielkiej Brytanii - po 9%.


 


Tagi:
źródło: