| Autor: redakcja11

Fałszowanie mleka. Gips, krochmal, miał i mydło w rosyjskim mleku

Federalna Służba Nadzoru Sanitarnego i Fitosanitarnego (Rossielchoznadzor), który zazwyczaj zajmuje się wyszukiwania niezgodnych z rosyjskimi normami dodatków w żywności z importu, ogłosił komunikat o najbardziej rozpowszechnionych wśród rosyjskich mleczarni, sposobach fałszowania mleka.

Fałszowanie mleka. Gips, krochmal, miał i mydło w rosyjskim mleku

Fałszowanie mleka

Federalne Centrum Ochrony Zdrowia Zwierząt wykryło co dodawane jest do mleka przez mleczarzy z Rosji. Producenci dodają do mleka tanie tłuszcze roślinne jak palmowy olej, by podnieść zawartość tłuszczu, wodę by było płynne. Co gorsze, komunikat inspekcji rolnej agencji Prime podkreśla, że oprócz wody, do mleka dodawany jest krochmal, miał, mydło, soda, kwas borowy lub salicylowy, wapno, a nawet gips. Wszystko po to, aby produkt podrobić lub by się szybko nie psuł co w rzeczywistości nie chroni mleka przed skwaśnieniem, a doprowadzają do zatruć.

 

Jak podają eksperci z FAMMU/FAPA, nie tylko mleko jest fałszowane przez rosyjskich producentów. Podobne „suplementy" trafiają także do śmietany, masła, twarogu, serów. Niestety pochodną tego typu działań są nie tylko zachorowania wśród konsumentów, ale i szkody, które ponoszą uczciwi producenci, nie mogący konkurować z tanimi podróbkami - zwracają uwagę urzędnicy.

 

Najgorsze jest to, że nadal nie ma odpowiedzi, dlaczego inspekcja powołana do ochrony jakości produkcji rolnej dopuszcza do takich sytuacji.

 



Tagi:
źródło: