| Autor: redakcja1

Krajowa hodowla bydła

Hodowlę bydła prowadziło 248,4 tys. gospodarstw rolnych, w tym gospodarstwa o powierzchni powyżej 1 ha UR stanowiły 98,8%.

Krajowa hodowla bydła
W skali kraju, ponad połowa gospodarstw prowadzących produkcję zwierzęcą posiadała bydło. Wśród gospodarstw posiadających zwierzęta gospodarskie najwyższy odsetek gospodarstw posiadających bydło – 80,8% odnotowano w grupie obszarowej 30–50 ha UR, zaś najniższy był w gospodarstwach najmniejszych do 1 ha UR włącznie oraz użytkujących 1–2 ha UR i wynosił odpowiednio 28,3% oraz 14,5%.

Przeciętnie w kraju, wśród gospodarstw utrzymujących bydło:
• 18% posiadało 1–2 szt.,
• 24,7% posiadało 3–9 szt.,
• 57,2% posiadało 10 i więcej sztuk.

Wśród gospodarstw najmniejszych, czyli o powierzchni UR do 1 ha włącznie, 39,7% posiadało 10 i więcej sztuk bydła. Wśród gospodarstw o powierzchni UR powyżej 1 ha, największy odsetek w grupie obszarowej 1–5 ha UR stanowiły gospodarstwa utrzymujące 1–2 sztuki bydła – 53,9%, w grupie obszarowej 5– 10 ha UR najwięcej było gospodarstw z 3–9 sztukami bydła – 42,1%, w grupie obszarowej 10–15 ha najwięcej było gospodarstw z 10 i więcej sztukami bydła – 67,1%, a w grupie obszarowej 15 ha i więcej UR największy odsetek stanowiły gospodarstwa utrzymujące 10 i więcej sztuk bydła – 87,6%.

Wyniki zintegrowanych statystyk dotyczących gospodarstw rolnych wykazały, że 1% krajowego pogłowia bydła znajdowało się w gospodarstwach posiadających 1–2 sztuki bydła, 5,2% – w gospodarstwach posiadających 3–9 sztuk, a 93,8% – w gospodarstwach utrzymujących 10 i więcej sztuk bydła. Odsetek pogłowia bydła utrzymywanego w gospodarstwach o najmniejszej skali chowu, a zatem posiadających tylko 1–2 sztuki bydła, wyraźnie malał wraz ze wzrostem powierzchni użytków rolnych, od 14,4% w gospodarstwach o powierzchni 1–5 ha UR do zaledwie 0,1% w gospodarstwach o powierzchni 15 ha i więcej użytków rolnych.


Tagi:
źródło: