Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Tracza polerska WG1520
2014-08-05 -
Folia do sianokiszonki SILOLECH
2015-02-25 -
Agregat uprawowo-siewny T40S-Staltech
2016-05-13 -
Ścinarka do wierzby KWE-7
2016-03-01 -
owijarka do bel okrągłych McHale 991TBER
2016-05-06 -
Wyposażenie chlewni - hodowla tuczników
2014-07-10 -
SEPARATOR S 650/ S 850 BAUER
2020-05-05
Mniejszy eksport wołowiny
Mniejsza ilość ubitych zwierząt, a także mocniejszy kurs złotego wobec euro sprawia, że eksport wołowiny minimalnie się obniżył.
Według wstępnych szacunków, od stycznia do sierpnia bieżącego roku roku eksport mrożonego, chłodzonego, a także świeżego mięsa wołowego wyniósł około 159 tysięcy ton. Niemniej jednak w tym samym czasie w roku ubiegłym wolumen ten wyniósł blisko 162 tysiące ton. Spośród tej ilości głównie eksportujemy mięso chłodzone, ale jak twierdzą analitycy, zaczynamy dostarczać więcej mrożonej wołowiny kosztem chłodzonej.
To właśnie Włochy i Holandia są przede wszystkim odbiorcami chłodzonego i świeżego mięsa wołowego, gdyż razem importują z polski prawie połowę towaru. Natomiast najwięcej mrożonej wołowiny eksportujemy do Rosji.
Z kolei w tym roku dosyć mocno zmniejszyła się dostawa żywego bydła w stosunku do poprzedniego, bo o około 21 procent.
Jeśli jednak chodzi o import mięsa wołowego do Polski to w tym roku jest on o prawie 46 procent większy niż w zeszłym roku. Aczkolwiek stosunek wolumenu importowanego do eksportowanego w dalszym ciągu jest niewielki.
