Utrzymujący się od kilku lat spadek pogłowia bydła u wiodących unijnych producentów wołowiny skutkuje zmniejszającym się poziomem produkcji żywca wołowego w UE.
Z danych Eurostatu wynika, że pogłowie bydła w UE w grudniu 2024 r. liczyło 71,9 mln szt. i było o 2,6% mniejsze niż w grudniu 2023 r. Spadek pogłowia wystąpił u wszystkich wiodących unijnych producentów wołowiny.
We Francji pogłowie spadło o 2% r/r, w Niemczech – o 3,5%, w Irlandii – o 3,3%, w Polsce – o 1,2%, w Hiszpanii – o 1,9%, a we Włoszech – o 3,9%.
Według najnowszej prognozy KE mniejsze pogłowie bydła będzie skutkowało spadkiem produkcji żywca wołowego w UE. Przewiduje się, że w 2025 r. w całej Unii Europejskiej produkcja wołowiny może wynieść 6,57 mln ton, czyli o 1,3% mniej niż w 2024 r.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/DK