| Autor: redakcja11

Prawo eksportu bydła rzeźnego do Turcji otrzymała także Irlandia

FAMMU/FAPA podaje, że Irlandia dołączyła do krajów, które mogą eksportować żywiec wołowy do Turcji.

Prawo eksportu bydła rzeźnego do Turcji otrzymała także Irlandia

W pierwszej kolejności trafią tam z „zielonej wyspy” młodsze zwierzęta w wieku do 12 miesięcy życia oraz w wadze mniejszej niż 300 kg. W ubiegłym roku Turcy sprowadzili 380 tys. sztuk tych zwierząt (w większości z Ameryki Południowej), z czego prawie 120 tys. sztuk pochodziło z Francji.

 

Analizując turecki rynek zauważa się,że jest on obecnie bardzo chłonny jeżeli chodzi o mięso wołowe, co wynika z barków podażowych tego gatunku mięsa. Tym samym za dostarczane zwierzęta można otrzymać nawet całkiem wysokie ceny. W 2015 r. Irlandczycy sprzedali 178 tys. sztuk bydła, natomiast od początku br. do czerwca wywieziono z Irlandii 84 tys. sztuk żywca wołowego.

 

Kraje posiadające prawo eksportu bydła rzeźnego do Turcji to: Australia, Brazylia, Węgry, Estonia, Litwa, Łotwa, Francja, Słowacja, Szwecja, Czechy, Grecja, Włochy, Belgia, Dania i Irlandia.

Bydło hodowlane mogą eksportować: Australia, Stany Zjednoczone, Węgry, Estonia, Litwa, Łotwa, Francja, Austria, Słowacja, Szwecja, Czechy, Grecja, Niemcy, Holandia, Włochy, Urugwaj, Belgia, Dania i Irlandia.

Natomiast bydło do dalszego odchowania Australia, Stany Zjednoczone, Brazylia, Węgry, Estonia, Litwa, Łotwa, Francja, Austria, Słowacja, Szwecja, Czechy, Grecja, Włochy, Urugwaj, Belgia, Chile, Dania i Irlandia. 



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!