| Autor: redakcja1

Ożywienie na polskim rynku wołowiny. Ceny o 5% w górę

Jak wynika z danych MRiRW tygodniu 16-22.02 za kg żywca płacono średnio 6,24 zł, co oznacza 5-procentową zwyżkę w okresie czterech tygodni. Aktualny poziom cen w skali roku jest o 4-procent większy. Takie wzrosty cen są pierwszym objawem ożywienia na rynku - podaje Bank BGŻ.

Ożywienie na polskim rynku wołowiny. Ceny o 5% w górę

Rynek wołowiny w Polsce

2014 rok charakteryzował się relatywną stagnacją. Dane dot. eksportu mięsa wołowego pokazują, że całkowita sprzedaż mięsa świeżego, chłodzonego oraz mrożonego utrzymała się prawie na tym samym poziomie co rok wcześniej, czyli wyniosła 290 tys. t. Przy czym odnotowano mniejsze zainteresowanie mięsem świeżym lub chłodzonym, co dało spadek o 6% w obrębie roku, a popyt na mięso mrożone zwiększył się o 22%.
 

W tym samym czasie, odnotowano wysokie tempo wzrostu importu mięsa wołowego. Wzrósł on o 20% do poziomu 14,5 tys. t. Tak wysoka dynamika związana była z niskim poziomem przywozu w 2013 r. Niemniej jednak, pokazuje to coraz większe zainteresowanie wołowiną świeżą lub chłodzoną z importu.
 

W tym roku oczekiwane jest ożywienie w eksporcie. Kluczowe znaczenie dla sektora ma orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego z początku grudnia 2014 r., na mocy którego możliwe jest wznowienie w kraju produkcji mięsa halal oraz koszernego. Otwiera to ponownie zagraniczne rynki zbytu dla polskich producentów, co powinno również przełożyć się na kolejne niewielkie zwyżki żywca na rynku krajowym w 2015 roku.

 



Tagi:
źródło: