Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Kapusta AGROSAD
2020-09-24 -
Lusterka do ciągników Claas, Renault GL0522
2011-12-14 -
Opony rolnicze 14.9-28 marki Alliance
2014-11-07 -
JOHN DEERE - szyba tylna seria 6000
2011-12-13 -
PetroMat Mini
2013-12-13
Ożywienie na polskim rynku wołowiny. Ceny o 5% w górę
Jak wynika z danych MRiRW tygodniu 16-22.02 za kg żywca płacono średnio 6,24 zł, co oznacza 5-procentową zwyżkę w okresie czterech tygodni. Aktualny poziom cen w skali roku jest o 4-procent większy. Takie wzrosty cen są pierwszym objawem ożywienia na rynku - podaje Bank BGŻ.
Rynek wołowiny w Polsce
2014 rok charakteryzował się relatywną stagnacją. Dane dot. eksportu mięsa wołowego pokazują, że całkowita sprzedaż mięsa świeżego, chłodzonego oraz mrożonego utrzymała się prawie na tym samym poziomie co rok wcześniej, czyli wyniosła 290 tys. t. Przy czym odnotowano mniejsze zainteresowanie mięsem świeżym lub chłodzonym, co dało spadek o 6% w obrębie roku, a popyt na mięso mrożone zwiększył się o 22%.
W tym samym czasie, odnotowano wysokie tempo wzrostu importu mięsa wołowego. Wzrósł on o 20% do poziomu 14,5 tys. t. Tak wysoka dynamika związana była z niskim poziomem przywozu w 2013 r. Niemniej jednak, pokazuje to coraz większe zainteresowanie wołowiną świeżą lub chłodzoną z importu.
W tym roku oczekiwane jest ożywienie w eksporcie. Kluczowe znaczenie dla sektora ma orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego z początku grudnia 2014 r., na mocy którego możliwe jest wznowienie w kraju produkcji mięsa halal oraz koszernego. Otwiera to ponownie zagraniczne rynki zbytu dla polskich producentów, co powinno również przełożyć się na kolejne niewielkie zwyżki żywca na rynku krajowym w 2015 roku.
