| Autor: redakcja1

Ceny produktów drobiowych w Polsce (20.09.2020)

Według ekspertów resortu rolnictwa w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej potaniały podudzia z kurczaka o 3,5% do 4907 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie południo-wschodnim – 6421 zł/t, a najmniej w centralnym – 4822 zł/t.

Ceny produktów drobiowych w Polsce (20.09.2020)
Za to o 1% do 8078 zł/t zmniejszyły się ceny tuszki indyków patroszonych 73%. Najwięcej za nie płacono w makroregionie północnym – 9378 zł/t, a najmniej w centralnym – 7510 zł/t.
 
Także spadek odnotowano o 1,5% w przypadku ćwiartki z kurczaka, za które uzyskiwano 3630 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie południo-wschodnim – 4539 zł/t, a najtańsze w północnym – 3546 zł/t.
 
Mniej w tym czasie płacono za filety z piersi kurczaka, bo o 2,2% do 12070 zł/t. Najdrożej było w makroregionie centralnym – 17190 zł/t, a najtaniej w południo-wschodnim – 12287 zł/t.
 
Potaniały również uda z kurczaka o 1,7% do 5226 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie południo-wschodnim – 6631 zł/t, a najtaniej w północnym – 4859 zł/t.
 
Na wartości straciły również filety z piersi indyka o 0,7% do 12019 zł/t, przy czyn najwięcej można było uzyskać w makroregionie centralnym – 12360 zł/t, a najmniej w południo-wschodnim – 11492 zł/t.
 
W dniach od 14 do 20 września 2020 r. doszło do wzrostu cen wątroby z indyka o 7,8% do 4184 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie centralnym – 4560 zł/t, a najmniej w północnym – 3962 zł/t.
 
Ponadto zwiększyła się cena tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 3% do 6158 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 0,5% do 4981 zł/t, skrzydła z kurczaka o 1% do 6383 zł/t, nogi z kurczaka o 4,1% do 5014 zł/t, skrzydła z indyka o 1,2% do 4409 zł/t, uda z indyka o 2,7% do 6901 zł/t, podudzia z indyka o 6,4% do 4317 zł/t, a także wątroby z kurczaka o 6,9% do 2386 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
6158
3,0
5684
5718
---
6580
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4981
0,5
5118
4927
4795
5484
tuszki indyków patroszonych 73%
8078
-1,0
9378
7510
---
8752
ćwiartki z kurczaka
3630
-1,5
3546
3571
4539
3712
skrzydła z kurczaka
6383
1,0
6834
6180
5639
6597
filety z piersi kurczaka
12070
-2,2
11506
11713
11975
13350
nogi z kurczaka
5014
4,1
4993
4902
5850
5487
podudzia z kurczaka
4907
-3,5
4839
4822
6421
5195
uda z kurczaka
5226
-1,7
4859
5236
6631
5321
filety z piersi indyka
12019
-0,7
11772
12360
11492
12222
skrzydła z indyka
4409
1,2
4171
4740
4313
4685
uda z indyka
6901
2,7
6652
6760
7022
8229
podudzia z indyka
4317
6,4
4295
4780
3264
3982
wątroby z kurczaka
2386
6,9
2477
2260
5808
2158
wątroby z indyka
4184
7,8
3962
4560
---
4230


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!