| Autor: redakcja1

Eksport jaj z UE wzrósł o 6,5%

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, unijny wywóz jaj i przetworów w ekwiwalencie jaj, ale z wykluczeniem jaj wylęgowych do krajów trzecich w 2014 r. zwiększył się w obrębie roku o 6,5% do 228,7 tys. ton, w tym jaj spożywczych o 1,8% do 82,7 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.

Eksport jaj z UE wzrósł o 6,5%

Eksport jaj z UE

Największą dynamikę zwyżki wysyłki odnotowano w przypadku albuminy jaj o 10,7% do 122,6 tys. ton. Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi wzrosło w skali roku o 11% do 215,6 tys. ton. Czołowymi eksporterami jaj i przetworów poza ugrupowanie były Holandia, Włochy, Francja, Niemcy, Belgia, Hiszpania i Polska. Wywóz polskich jaj i przetworów zmalały w 2014 roku o 14% do 9,4 tys. ton, w tym jaj spożywczych o 8,4% do 7 tys. ton.

 

Największym rynkiem zbytu dla wspólnotowych produktów z sektora jaj była tradycyjnie Japonia, z poziomem zakupów 79 tys. ton, w tym przede wszystkim suszonej albuminy jaj, a w trakcie roku dostawy na ten rynek zwiększyły się prawie o jedną czwartą. Następnymi odbiorcami były Szwajcaria – mniej o 6% do 40 tys. ton i Angola – więcej o 25% do 16 tys. ton, dokąd wywieziono z UE przede wszystkim jaja spożywcze. Wzrosły ponad trzykrotnie dostawy albuminy i jaj spożywczych do Izraela do 3,5 tys. ton. Wysyłki do Rosji, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i na Ukrainę zmalały odpowiednio o 27%, 22% i 41%.

Import jaj do UE

Przywóz jaj i przetworów z krajów trzecich do UE w 2014 r. obniżył się o 36% do 13 tys. ton. W strukturze towarowej importu dominowały przetwory jajeczne. Największym dostawcą tych towarów do UE były Indie – wzrost o 45% do 5,6 tys. ton. Z kolei zakup z USA spadł prawie o połowę do 3,8 tys. ton.



Tagi:
źródło: