| Autor: redakcja1

Unijny rynek grzybów wart 1,5 mld euro. Polska ważnym graczem

Europejska produkcja grzybów w 2013 roku wyniosła 1,166 mln ton wartej 1,5 mld EUR - podaje FAMMU/FAPA. Większość produkowanych grzybów, tj. 65% jest kierowana na rynek produktów świeżych, a 35% trafia do przetworzenia. Tylko dwa kraje jak Holandia i Polska dostarczają 50% całej europejskiej produkcji.

Unijny rynek grzybów wart 1,5 mld euro. Polska ważnym graczem

Rynek grzybów w UE

Pod kątem udziału grzybów trafiających do przetwórstwa w całej krajowej produkcji wyróżniają się cztery kraje: Francja - 71%, Holandia - 59%, Hiszpania - 48,5% oraz Polska - 27%. W 2014 r. w unijnej strukturze produkcji grzybów do przetwórstwa największe udziały miała Holandia - 39%, Polska - 21%, Francja - 18% i Hiszpania - 12%.
 
W 2014 roku w Europie do sprzedaży trafiło 430,3 tys. ton grzybów konserwowanych, przy czym dotyczy to zarówno sprzedaży wewnątrzunijnej, jak i poza UE, w tym 21,6% zostało dostarczone do krajów trzecich. Jeżeli chodzi o wywóz grzybów konserwowanych to w 93,5% były to pieczarki.
 
Liderem wśród dostawców konserwowanych grzybów, w szczególności pieczarek wśród krajów unijnych znajduje się Holandia. Stąd trafiają one głównie na rynek niemiecki - 26,4 tys. ton oraz francuski - 23,2 tys. ton. Znaczne ilości konserwowanych grzybów wywozi również Hiszpania.
 
W 2014 r. kontyngent ich sprzedaży zagranicznej wyniósł 35,6 tys. ton, z czego 16,4 tys. ton skierowano do Portugalii, 13,1 tys. ton do Francji i 3,9 tys. ton do Włoch. Do grona największych eksporterów tej grupy produktów należy zaliczyć też Francję, z wysyłką w omawianym roku sięgającym 34,2 tys. ton, z czego połowa trafiła na unijny rynek.
 
Polska znajduje się na czwartej pozycji w Unii z wywozem wynoszącym 18,6 tys. ton, z czego 4,4 tys. ton zostało dostarczone na rynki krajów trzecich. Natomiast w strukturze geograficznej wewnątrzunijnego eksportu pieczarek konserwowanych zajmuje drugą pozycję. Udziały największych dostawców tych produktów w 2014 roku wyglądały następująco: Holandia - 35%, Polska - 21%, Hiszpania - 21%, Niemcy - 9% oraz Francja 8%.
 
Drugim sposobem przetwarzania grzybów jest mrożenie. Wysyłka grzybów mrożonych w Europie w 2014 r. wynosiła 136,5 tys. ton i w większości składała się z pieczarek. Przeważająca większość mrożonych grzybów trafiła na rynek unijny. Do krajów trzecich w omawianym roku skierowano 27,3% całości wywozu tej grupy produktów.
 
Liderem w unijnym eksporcie grzybów w postaci mrożonej jest Holandia, z eksportem w 2014 r. sięgającym 56,6 tys. ton. Jak zauważa FAMMU/FAPA, również Polska wysyła znaczne ilości mrożonych grzybów - pieczarek. W analizowanym roku wywóz ten wyniósł 17,9 tys. ton. Do grona liczących się dostawców należy zaliczyć także Belgię. W 2014 r. kraj ten wywiózł 1,7 tys. ton mrożonych pieczarek i 8,3 tys. ton innych grzybów mrożonych. Na pierwszym miejscu w gronie unijnych importerów tej grupy artykułów znajdują się z kolei Niemcy z zakupem mrożonych pieczarek wynoszącym 19,95 tys. ton.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!