| Autor: redakcja5

Rynek polskich ryb

Polska jest jednym z największych przetwórców ryb w Europie.

Rynek polskich ryb

Eksport opiera się na wywożeniu głównie produktów rybnych wysoko przetworzonych. Import z kolei zaopatruje kraj w mrożone filety rybne oraz ryby świeże, chłodzone i mrożone.
 

Obecnie spora część polskiego rynku jest podporządkowana przetworom rybnym lub produktom z dodatkiem ryb przetworzonych. Duża część produkcji opiera się na rybach niskiej jakości w różnej formie – m.in. mrożonych.
 

W 2011 roku spożycie przetworów rybnych i owoców morza wyniosło 12 kg na osobę (w ekwiwalencie wagi żywej), czyli połowę średniej unijnej. Natomiast sama podaż uplasowała się na poziomie 462,4 tys. ton. W tym samym roku przychody z branży rybnej w Polsce wyniosły 6,6 mld zł.
 

Świeże ryby morskie wraz ze słodkowodnymi mają około 60% udziału w konsumpcji. Do najchętniej spożywanych w Polsce należą: dorsz, śledź, pstrąg i flądra. Konsumpcja przechyla się jednak w kierunku ryb słodkowodnych.
 

Jak wynika z danych – 94 procent dorosłych Polaków zakupiła przynajmniej raz w roku ryby lub produkty. Aż 8 procent krajanów nie spożyło ich w ogóle. Zaobserwowano także większy udział w kupnie ryb przez kobiety niż mężczyzn (44% vs 33%).
 

Spożycie ryb w Polsce jest jednak ciągle niewielkie w porównaniu do rynku europejskiego, a nawet światowego. Niewielki spadek konsumpcji w ostatnich latach spowodowany został sytuacją ekonomiczną w kraju. Nie oznacza to bynajmniej odwrotu tendencji od ich spożycia. Specjaliści twierdzą, że wraz ze wzrostem świadomości Polaków zwiększona zostanie konsumpcja ryb świeższych i lepszej jakości. Wpływ na to ma trwająca od kilku lat moda na produkty niskokaloryczne i zdrowe.
 

Należy jednak wziąć pod uwagę, że trend na lekkostrawne i zdrowe produkty wpłynie na wzrost spożycia wyrobów nieprzetworzonych. Na rynku rybnym moda na konsumpcję świeżych ryb była ograniczona głównie przez ich małą dostępność. Uważa się jednak, że rosnąca świadomość ludności polskiej oraz coraz lepsza możliwość zakupu świeżych ryb wielu sieciach handlowych wpłynie na istotny wzrost spożycia ryb sprzedawanych w tej formie.


 



Tagi:
źródło: