| Autor: redakcja1

Wzrost cen ryb i owoców morza

W okresie styczeń-lipiec 2018 r. ceny detaliczne ryb, owoców morza oraz ich przetworów były o 1,2% większe niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego, natomiast wobec lipca ub.r. zwyżka cen wyniosła 0,8%.

Wzrost cen ryb i owoców morza
Produkty rybne były w okresie styczeń-lipiec 2018 r. grupą żywności o nieznacznej dynamice wzrostu cen. Żywność i napoje bezalkoholowe podrożały w tym czasie o 3,4%, w tym mięso i przetwory o 2,7%, a nabiał i jaja o 7,8%. Spośród produktów substytucyjnych ryby potaniały w odniesieniu do mięsa drobiowego, którego ceny zwiększyły się o 4,8% oraz wołowiny i cielęciny o 3,2%, natomiast nieznacznie pogorszyły się relacje cen ryb do mięsa wieprzowego, co daje spadek cen o 0,5%.
 
Większe od zwyżki cen detalicznych ryb i ich przetworów było również tempo wzrostu cen wędlin, które podrożały o 3,4%. Spośród produktów rybnych w okresie styczeń-lipiec 2018 r., w porównaniu z tym samym okresem roku poprzedniego, najbardziej podrożały mrożone owoce morza o 2,1%, ryby świeże i chłodzone, ryby mrożone oraz grupa pozostałych przetworów z ryb i owoców morza o 1,5-1,6%. Niezmienne pozostały ceny ryb i owoców morza suszonych, solonych i wędzonych, a tańsze niż przed rokiem były świeże i chłodzone owoce morza o 1,8%.


Tagi:
źródło: