Polskie przetwory mięsne

Najwyższa jakość, wspaniały smak oraz wielopokoleniowe tradycje wytwarzania poszczególnych specjałów sprawiają, że po krajowe kiełbasy czy kabanosy chętnie sięgamy nie tylko od święta.

Polskie przetwory mięsne
Polskie produkty mięsne od lat należą do europejskiej czołówki pod względem jakości i smaku. Mało kto wie, że wśród rodzimych przetworów mięsnych nazwy niektórych z nich zostały wpisane do unijnego rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) i chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) lub rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS). Poznajmy je!

Lista polskich przetworów mięsnych posiadających ważny certyfikat zgodności lub ważne świadectwo jakości:
  • Kabanosy staropolskie (GTS)
  • Kiełbasa biała parzona wielkopolska (ChOG)
  • Kiełbasa krakowska sucha staropolska (GTS)
  • Kiełbasa lisiecka (ChOG)
  • Kiełbasa myśliwska staropolska (GTS)
  • Kiełbasa piaszczańska (ChOG)
  • Krupnioki śląskie (CHOG). 
Unijny system oznaczeń geograficznych chroni nazwy produktów, które pochodzą z konkretnych regionów i mają określone cechy jakości lub cieszą się renomą w związku z terytorium ich produkcji.

ChOG podkreśla związek między konkretnym regionem geograficznym a nazwą produktu, przy czym szczególną jakość produktu, jego renomę lub inną cechę można w dużej mierze przypisać jego pochodzeniu geograficznemu.

Oznaczenie „gwarantowana tradycyjna specjalność” (GTS) podkreśla tradycyjne aspekty produktu, takie jak sposób jego wytwarzania i skład, bez powiązania z określonym obszarem geograficznym.


Tagi:
źródło: